:: Biografie

 50 CENT

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Curtis Jackson werd geboren op 6 juli 1976 in Jamaica. 

Curtis verhuist al op zeer jonge leeftijd naar New York. Wanneer zijn moeder vermoord wordt (zijn vader kent hij niet), is hij nog maar acht jaar oud en wordt hij opgenomen door zijn grootouders. Op 12 jarige leeftijd begint Curtis te hosselen, omdat hij de dure dingen die zijn moeder hem gaf miste. Zijn moeder kreeg Curtis op 15 jarige leeftijd en omdat zij geen inkomsten had (de staat vond haar te jong), ging zij hosselen en uit pure noodzaak verdiende ze zo haar geld. 

Curtis is vernoemd naar het bedrag dat je meekrijgt als je uit de gevangenis komt, '50 Cent', je kan daarmee nog net een telefoontje plegen. Curtis werd ook fifty, Fiddy en Booboo genoemd. 

Eigenlijk wilde 50 cent al vanaf zijn jonge jaren een professioneel bokser worden, maar uiteindelijk koost hij toch voor de muziek.

Voordat 50 Cent een platencontract op zak had, werd zijn muziek al gedraaid in diverse clubs. Een paar onafhankelijke club DJ's namen het initiatief om zijn muziek op te nemen en de debuut-cd 'Best of 50 Cent Mix' uit te brengen. Terwijl het uitgaanspubliek helemaal bezeten raakt van de raps van 50 Cent, zoals het nummer 'How to Rob an Industry Nigga', gaat de muziekindustrie door het lint vanwege de massale illegale cd-verkoop.

Andere succesvolle artiesten kunnen zijn hoge, maar illegale, verkoopcijfers niet waarderen, en bedreigden hem. In 1999 was de illegale cd-verkoop van 'Power of the Dollar' zelfs zo extreem, dat de platenmaatschappijen het album niet uit wilden brengen. Ook de platen labels worden nerveus van het geweld dat 50 Cent achtervolgt. Drie dagen voor het opnemen van zijn eerste officiŽle single wordt hij negen keer beschoten. Twee kogels raken zijn hoofd en daar houdt hij blijvend letsel aan over. Hierdoor breekt Columbia Records zijn contract en wordt hij afgesloten van de samenwerking met verschillende andere artiesten en platenlabels. 

Dit alles verandert als Eminem in de uitzending van een bekend radiostation vertelt dat 50 Cent definitief zijn favoriete rapper is, vanwege diens realistische nummers. De volgende dag wil iedereen een contract met 50 Cent, maar hij accepteert het aanbod van het platenlabel van Eminem en Dr. Dre, 'Shady/Aftermath'. 

Zijn roem explodeert wanneer hij samen met Dr. Dre en Eminem zijn eerste debuutalbum produceert 'Get Rich or Die Tryin'. Dat is tevens de titel van de speelfilm over zijn leven die regisseur Jim Sheridan in 2005 maakt en waarin 50 Cent zelf de hoofdrol (Marcus) speelt. Hij gaat tijdens de opname 3,5 maand terug in zijn verleden, waardoor de film een therapeutische werking op zijn leven heeft. In Nederland is de film in februari 2006 in de bioscopen te zien.

 

      © 2005 SurinamStars