:: Biografie

 AUGUST HERBONNET

:: Website 
www.artshots.nl

 

August Herbonnet werd geboren op 14 februari 1954 in Amsterdam, Nederland.

August werd geboren als tweede zoon van een Surinaamse vader en een Nederlandse moeder. Doordat hij op vrij jeugdige leeftijd zijn moeder verloor, stond hij onder sterke invloed van zijn vader die erg actief was in Surinaamse organisaties. Zijn vader Reynold Theodoor Herbonnet was destijds, samen met Eddy Bruma mede oprichter van de Stichting ‘We egi sani’. In dat kader vonden er toen in zijn ouderlijk huis regelmatig vergaderingen plaats. August groeide op in een nationalistische sfeer en een verlangen naar de onafhankelijkheid van Suriname. Na zijn opleiding was het niet verwonderlijk, dat hij zijn militaire dienst in Suriname wilde vervullen. Hierdoor maakte hij voor het eerst kennis met het land van zijn vader waar hij al zoveel over gehoord had. 

August heeft een technische opleiding genoten waar hij uiteindelijk vrij weinig mee van doen had. Zijn belangstelling lag meer in de kunst, met name de beeldende kunst. Dit werd thuis niet zo serieus genomen, omdat het vinden van betaald werk in deze branche altijd zeer moeilijk was. Na een korte technische loopbaan belandde August in 1977 bij het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, waar hij 15 jaar op een afdeling correspondentie een administratieve baan vervulde. 

Al vanaf zijn 8e jaar was fotografie voor hem een gepassioneerde hobby. Door zijn autodidactische ervaring en ondersteunende programma’s die hij volgde bij Fotogram Amsterdam, professionaliseerde hij verder zijn vakkennis. Toen hij zich begin jaren tachtig aansloot bij een kunstenaars collectief en hierdoor in aanraking kwam met  televisie maken, raakte hij al gauw verknocht aan dit medium. In 1982 kreeg hij onder auspiciën van cineast André Reeder onderricht in documentaire maken. Zijn  fotografische kennis, vooral het gevoel van compositie, kwam hierbij goed van pas. De opleidingen vonden plaats in de Inter Medium studio’s in Utrecht. Er werd in die tijd veel aandacht besteed aan het portretteren van kunstenaars, waarbij alle verworven kennis werd toegepast. Onderstaand is een overzicht van programma’s waar hij aan heeft meegewerkt:

 Dag in dag uit (Documentaire ), Glenn Hahn (Portret), Paul Middelijn (Portret), Jules Niemel (Portret), TMT muziekgroep (Videoclip), EJE Amsterdamse Rapformatie (Videoclip THE BOX), Design 92 (computerfotografie), Bedrijfspromotie Sun & Forest Tours tour operator (Bedrijfspromotie ), Karen Peterson muziekgroep (Promotie), Chicken Wings Zaandam/Amsterdam horecazaak (Bedrijfspromotie),  Hi-Jet helikopters (Reclamespotje televisie), Aduna Amsterdam Internationale dansgroep (Theaterpromotie), AMP-dansstudio’s Amsterdam Theatervoorstelling (Documentaire), Openlucht Museum Coronie Toerische reportage bij het Surinaamse consulaat (Nieuws item), Holland Casino Optreden Jacques Herb, Hotel Huis ter Duin Optreden Gerard Joling, Rai Amsterdam Gran Fiesta, Diverse programma’s muziek en dans in Amsterdam Nieuw-West, Buurttelevisie Amsterdam Nieuw-West, Suriname an exciting part of the Amazon (Reisfilm).

August heeft zijn eigen Video Productie bedrijf in Amsterdam. De film “Suriname an exciting part of the Amazon” die hij samen met Ernest Hofwijks (programmamaker) heeft geproduceerd, is uitgekomen in januari 2008. De grote inspiratiebron om dit werk te verwezenlijken was zijn vader. Vandaar, dat deze film aan hem is opgedragen. Behalve via de website www.artshots.nl is deze film momenteel in een groot aantal winkels te koop.

U kunt de DVD ook bij SurinamStars bestellen. Ga naar Starscontact linksboven aan deze pagina.

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!