:: Biografie

 JOPIE PENGEL †

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Johan Adolf Pengel geboren op 20 januari 1916 te Paramaribo (Adolf Pengel is gestorven op 5 juni 1970).

Johan werd geboren als zoon van de heer C. Pengel en mevrouw A.J. Pengel-Romet. Na de Graaf von Zinzendorfschool (E.B.G. Mulo) met goed gevolg doorlopen te hebben (1938) trad hij in dienst van de Griffie van het 2e en 3e kanton.

Johan Pengel heeft tot nu toe vooral in anekdotes en mythes voortgeleefd. Zijn politieke carrière begon enkele maanden voor de algemene verkiezingen van 1949, toen hij lid werd van de Nationale Partij Suriname de NPS. Bij deze eerste algemene verkiezingen werd hij gekozen tot statenlid. Van 1954 -1955 was hij voorzitter van de Staten van Suriname. In 1958 werd hij benoemd tot kabinetsformateur en in 1962 werd hij voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS). In 1963 werd hij minister-president, een functie die hij naast de zeer moeilijke portefeuilles van Financiën en Algemene Zaken en Binnenlandse zaken tot 1969 bekleedde.

Jopie Pengel was letterlijk en figuurlijk de grootste Afro-Surinaamse politicus. Het vliegveld van Suriname, het voormalige Zanderij draagt thans zijn naam ”J.A.P.- Airport”. Zijn standbeeld is te vinden op het Onafhankelijkheidsplein.

 Jopie Pengel was politicus en vakbondsleider in een zich de-koloniserend Suriname. Na bij de rechtbank werkzaam te zijn geweest kwam hij in 1949  voor de Nationale Partij Suriname in de Staten van Suriname. Hij wist ondanks zijn donkere huidskleur, in een door witten en mulatten gedomineerde samenleving, de hoogste politieke post in zijn land te bemachtigen. Nimmer verloochende hij zijn afkomst. Zijn bewogen stijl van politiek voeren maakte hem tot voorvechter van de minstbedeelden en 'emancipator' van het donkergekleurde creoolse volksdeel.  Pengel werkte goed samen met de Hindustaanse leider Lachmon en zorgde voor verbetering van de infrastructuur in het land.  Van 1963 tot 1969 was Pengel premier. Toen hij op 5 juni 1970 overleed werd er niet alleen in Suriname verbijsterd, ontredderd en terneergeslagen gereageerd. Ook ver buiten Suriname's grenzen was er verslagenheid. Pengel leeft voort in anekdotes en mythes. 

Standbeeld gegevens

Locatie: Onafhankelijkheidsplein vlak voor de Toren van Financiën
   Beeldhouwer: Stuart Robles de Medina. Onthulling: 5 juni 1974
     Het standbeeld  heeft een hoogte van 3. 50 meter.  De sokkel heeft een hoogte van circa  1¾ meter en is  vervaardigd van Surinaams graniet dat prismatisch van vorm is. De totale hoogte van het standbeeld is dus 5¼ m.  Het beeld is geheel in brons gegoten met behulp van gieters van Beekhuizen.

 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.