:: Biografie

 ANTON DE KOM Ü

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Cornelis Gerard Anton de Kom werd geboren op 22 februari 1898 in Paramaribo, Suriname. Anton de Kom stierf zoals vele anderen, in Neuengamme Duitsland, op 24 april 1945.

Anton was de pionier van het wetenschappelijk socialisme in Suriname. Anton de Kom vertrok in 1920 naar Nederland. Hij ontplooide zich als schrijver en spreker van organisaties als Õnternationale rode hulp', 'de liga tegen het imperialisme en 'koloniale onafhankelijkheid'. In Nederland werkte Anton zich op van boekhouder tot assistent accountant, maar werd in 1931 ontslagen, omdat hij volgens zijn werkgever teveel politieke belangstelling had.

In 1934 schreef Anton het boek 'Wij slaven van Suriname', waarin hij de geschiedenis van en de strijd tegen slavernij beschrijft.

Anton de Kom was een verzetsstrijder (vrijheidsstrijder) en mensenrechtenactivist die zich in de Tweede Wereldoorlog in Nederland inzette voor vrijheid en democratie. Ook was hij revolutionair en nationalist. Anton stond ook wel bekend als 'Adek' (zijn naam afgekort).

In Suriname is de universiteit naar hem vernoemd en Paramaribo kent een straat met zijn naam. Ook Amsterdam heeft een Anton de Komplein, waar eindelijk 61 jaar na zijn dood, 24 april 2006 een groot standbeeld van hem komt te staan. Het monument is gemaakt door Jikke van Loon. Een waardig monument waar jaarlijks de herdenking van deze verzetsheld gehouden kan worden. 

Anton de Kom was actief in de arbeidersbeweging, eerst in Nederland waar hij werkte als vertegenwoordiger in koffie en tabak, vanaf de jaren dertig ook in Suriname. BeÔnvloed door vrijheidsstrijders en nationalisten uit IndonesiŽ, verdiepte Anton zich in de koloniale geschiedenis van Suriname.

Toen hij in 1933 terugkeerde naar Suriname gonsde zijn naam er al rond. De overheid zag hem als iemand die het koloniale gezag probeerde te ondermijnen. De bevolking, vooral de arbeiders, juichten zijn komst toe. Toen hij actief werklozen van verschillende etnische groepen ging registreren, trad het koloniale gezag op. De Kom werd gearresteerd en het land uitgezet naar Nederland. 

In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Hij werd opgepakt en stierf uiteindelijk in een concentratiekamp.

De Surinaamse gemeenschap in Nederland zet zich al jaren in voor een standbeeld. De Kom zette zich in voor Surinamers, maar streed ook voor de vrijheid van Nederland. Suriname zelf is minder met Anton de Kom bezig. In de geschiedenisboeken wordt nu wel over hem geschreven, maar hij speelt geen grote rol in de samenleving. Zijn woorden worden zelden aangehaald, zijn geboorte- of sterfdag wordt niet herdacht. Alleen op massabijeenkomsten van de Nationale Democratische Partij van Desi Bouterse hangen grote posters met zijn afbeelding en wordt hij als nationale bevrijder geŽerd.


Het huis waar de bekendste vrijheidsstrijder van Suriname opgroeide, staat al jaren op instorten. Terwijl vele Surinamers uit Nederland ieder jaar het huis te bezichtigen? Ook delegaties uit Nederland. Een poging van de gemeente Amsterdam om het gebouw op te knappen om er een museum van te maken, liep op niets uit omdat er van de Surinaamse overheid en de familie van De Kom te weinig respons kwam. De stenen plaquette met een beroemd citaat van De Kom, die sinds 1985 bij het verpauperde huis staat, ziet er beter uit. Antropoloog Emanuels heeft wel een verklaring voor het gebrek aan belangstelling in Suriname. ,,Suriname gelooft nog steeds niet echt in de eigen kracht en helden. Iemand als Anton de Kom is wel een boegbeeld voor Surinamers in Nederland, omdat die al een stuk bewuster zijn van hun eigen identiteit dan hun familieleden hier. Vroeger werd ons geleerd dat onze voorouders die strijd leverden oproerkraaiers en criminelen waren. Dat beÔnvloedt het zelfbeeld van de Surinamer nog steeds.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!