:: Biografie

 BARACK OBAMA

:: Website 
www.barackobama.com

 


Barack Hussein Obama werd geboren op 4 augustus 1961 in Honolulu, Hawai. 

Barack's vader was Keniaan, zijn moeder Amerikaanse uit Kansas. Zijn ouders scheiden toen hij twee jaar oud was. Barrack's moeder hertrouwde met een IndonesiŽr. Barack verhuisde op zijn zesde met zijn familie naar Jakarta. Op zijn tiende ging hij bij zijn Amerikaanse grootouders in Honolulu wonen. Zijn vader overleed aan een auto ongeluk in Kenia toen Barack 21 was. Zijn moeder overleed in 1995 aan kanker, een paar maanden na het verschijnen van de autobiografie 'Dreams of my Father'. 

Barack ging twee jaar naar het Occidental College in Los Angeles, daarna twee jaar naar de Columbia Universiteit in NewYork, waar hij in 1983 afstudeerde in politicologie met als specialisatie internationale betrekkingen. In 1985 verhuisde Barack naar Chicago en ging daar helpen in arme buurten.

 In 1988 begon Barack Obama aan zijn studie rechten aan de Harvard-universiteit. Zijn echtgenote, Michelle Obama-Robinson, studeerde daar eveneens, maar zij ontmoetten elkaar in 1989 tijdens hun werk voor een advocatenbureau. Ze trouwden in 1992. Michelle Obama is tegenwoordig vice-presidente voor gemeenschapszaken van de University of Chicago Hospitals. Zij kwam in het nieuws toen haar salaris verdriedubbelde, nadat Obama senator werd. De reden hiervoor was echter haar promotie en haar volle baan met overuren, nadat ze niet meer campagne voerde voor haar echtgenoot. Haar nieuwe salaris houdt trend met dat van de andere vice-presidente.

In 1995 verscheen Barack's eerste autobiografie, ĎDreams from My Fatherí, A Story of Race (afkomst) and Inheritance (erfenis). In december 2004 tekende hij een contract voor $1,9 miljoen voor het schrijven van nog drie boeken, waaronder een kinderboek. Een royaal gedeelte van het bedrag was een voorschot. De eerste van de drie boeken ĎAudacity of Hopeí verscheen op 17 oktober 2006 en behandelt Barack's politieke overtuigingen. In de Senaatsverkiezingen streed Barack in 2004 om een open zetel tegen de Republikein Alan Keyes. De winnaar werd in ieder geval de vijfde Afro-Amerikaan in de geschiedenis van de Senaat (na Hiram Revels, Blanche K. Bruce, Edward Brooke, en Carol Moseley Braun). Barack won de verkiezingen met overweldigend verschil, 70% tegen 27% Keyes. In de Senaat zet Barack zich onder andere in voor onderwijs, immigratie en grotere transparantie van de regering via e-government. Barack is ook actief in buitenlandse zaken. Zijn reis naar Afrika, waarin hij Zuid-Afrika, Kenia, Djibouti, EthiopiŽ en Tsjaad bezocht, trok veel aandacht bij media in de VS en de bezochte landen.

Barack is kandidaat voor de democratische nominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Op 16 januari 2007 maakte hij bekend een verkennend comitť te hebben opgericht ter voorbereiding op zijn deelname en op 10 februari 2007 maakte hij zijn kandidatuur officieel bekend in Springfield-Illinois. Zijn belangrijkste tegen kandidaat bij de democratische voorverkiezingen was Hillary Clinton. Oprah Winfrey begon 8 december 2007 haar campagne voor Barack Obama. 'We hebben Barack Obama nodig', benadrukte de wereldberoemde presentatrice tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Politiek commentatoren verwachten dat Barack goed garen kan spinnen bij de steun van Oprah. Barack heeft de nominatiestrijd op 4 juni 2008 van Hillary Clinton gewonnen. Barack heeft zijn kandidatuur voor het Amerikaanse presidentschap ten dele te danken aan Oprah Winfrey. Volgens twee Amerikaanse economen heeft de openlijke steun van Amerikaís populairste talkshowpresentatrice Obama in de voorverkiezingen een miljoen stemmen opgeleverd. 

Barack moet het nu opnemen tegen de Republikeinse kandidaat John McCain. Hij is de democratische kandidaat voor het presidentschap op 4 november 2008. 

De nacht van 4 op 5 november zal de geschiedenis ingaan als historisch. Onder luid gejuich van zeker 240.000 Obama aanhangers in Grant Park in Chicago, werd woensdagochtend 5 nov. rond 05.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt dat de 47-jarige senator Barack Obama uit Illinois de eerste zwarte president van de Verenigde Staten wordt. Zijn Republikeinse rivaal John McCain belde Barack op om hem met zijn overwinning te feliciteren en erkende zijn nederlaag in een toespraak. 'Het Amerikaanse volk heeft gesproken, en het heeft duidelijk gesproken', zei McCain. 

Barack en zijn vice-president Joe Biden zullen op 20 januari 2009 worden beŽdigd. Barack is de 44-ste president van de Verenigde Staten (44 jaar na de moord op Martin Luther King). Barack won zoals verwacht de traditioneel Democratisch stemmende staten aan de oostkust en in het midwesten. Barack heeft volgens de laatste tellingen 364 kiesmannen, royaal meer dan de 270 die hij nodig had om de verkiezingen te winnen. Volgens de laatste uitslagen heeft Obama 51 procent van de stemmen gekregen, John McCain 47,9 procent. Het grote verschil ontstaat door het districtenstelsel en door het 'winner takes all' principe, waarbij alle kiesmannen van een staat naar ťťn kandidaat gaan, ook al wint hij slechts met een nipte voorsprong.

Bij het begin van de vorige verkiezingsstrijd in 2008 gold Barack nog als een kansloze outsider, maar een indrukwekkende campagne volgde! In 2012 volgen we de herverkiezing. Mitt Romney is als tegenstander veel sterker dan John McCain in 2008. Romney past als zakenman veel beter bij de tijdgeest en haalt gigantische bedragen op voor zijn campagne. In Obamaís voordeel werkt dat de werkloosheid is gezakt en het economisch herstel zich definitief lijkt door te zetten. In een tweede termijn zal Obama proberen definitief het zorgstelsel veilig te stellen en zich richten op de immigratiewetgeving, denkt Ensor. Net als bij de zorgstelsel zal Obama werken aan een compromis. Er zal geen generaal pardon voor de miljoenen illegalen komen, maar ze zullen wel meer rechten krijgen.

 

      © 2012 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!