:: Biografie

 BIZZ BANASCUS

:: Website 
www.bizzbanascus.com

 

Berhold E.N. Mijnals werd geboren in paramaribo, Suriname.

Op zijn zesde kwam Bizz naar Nederland. In Amsterdam kwam hij voor het eerst in aanraking met Hip-Hop. GeÔnspireerd door de hitsingle 'Rappers delight' van The Sugar Hill Gang begon Berthold zijn creatieve mogelijkheden te ontwikkelen. Hij begon actief met b-boying (break dancing), electric boogie, graffiti en bekwaamde zich in verschillende sporten. Op zijn 14e werd het Bizz duidelijk waar zijn grootste passie binnen Hip-Hop lag: basketbal en rap.

Bizz is een ware dichter, die zich in drie talen (Surinaams, Nederlands en Engels) perfect weet te uiten. Bizz Banascus ook wel bekent als Bizzle, rapt al 20 jaar. En heeft de gehele ontwikkeling binnen de rap scene gevolgd en meegemaakt. Dit weet hij op een zeer leuke wijze terug te brengen in zijn les. Door de leerlingen even kort mee te nemen in zijn verleden, d.m.v het delen van een aantal leuke en interessante momenten in de geschiedenis van Hip Hop in Nederland.

In Amsterdam-Oost bezocht Bizz wekelijks getrouw de Black History Classes waar hij veel gelijkgestemden emcees ontmoette. In die tijd starte Bizz (toen nog bekend als Ley da Natural) samen met 2Tall, Ville the Villain a.k.a Devil K van Def Posse/ Manilla en Scorpio het project 5 Points of Brotherhood. Later volgde het collectief Full Circle met Shy Rock, DJ Precise, Swiph/ Merage, Psyclone en Mel a.k.a. Mr. Miffin. In 1996 kwam Ley de Natural i.s.m. Soul Relations en CMC Records uit met de track 'Mind State'. Ondertussen onderging hij een naamsverandering en bracht hij in 2006 de EP, 'Street Journalist' uit onder zijn huidige naam, Bizz Banascus the B-BoyElite.

Bizz brengt soulvolle, rauwe Hip-Hop met bezieling. De boodschappen in zijn teksten zijn verpakt in kunstige woordspelingen maar zijn glashelder als je goed luistert. Zijn teksten zijn eerlijk en oprecht, hij durft zichzelf bloot te geven en dat voel je. Als je naar een van zijn optredens gaat, leer je Bizz echt kennen. Hij kijkt je recht in de ogen aan om zijn boodschap met je te delen. Hij eist je aandacht op, je kan simpelweg niet om hem heen. 

Bizz richtte het bedrijf 'Luv4daGame' op. Luv4daGame heeft een showteam van freestyle basketballers, het Luv4daGame showteam. Dit team geeft educatieve workshops ťn verzorgt entertainment voor evenementen en educatieve instellingen in binnen- en buitenland. In 2005 won het showteam de Europese titel 'trick of the year' in ItaliŽ. Naast basketbal workshops geeft Luv4daGame ook MC & Rap workshops en verzorgt zij coachingstrajecten voor jonge, getalenteerde en ambitieuze atleten en kunstenaars. 

De B-BoyElite movement is een concept dat is voorgekomen uit Luv4daGame. De gedachte achter de movement is een overbrugging te vormen van old school Hip Hop naar new skool Hip Hop. Het MC-ing en alle elementen van Hip-Hop van toen wil Berthold meegeven aan de generatie van nu. De B-BoyElite movement is een uniek en vernieuwd concept in Nederland. Een B-BoyElite movement show bestaat uit verschillende basiselementen van de Hip-Hop cultuur die vloeiend in elkaar overgaan: Bizz Banascus is de MC van de show, DJ Switch verzorgt de kunst van het Turntablism en het showteam demonstreert freestyle basketball, -soccer, krumpiní, b-boying en afro-beatz.

Momenteel is Bizz bezig aan zijn nieuwe EP die dit jaar nog uit zal komen. 

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!