:: Biografie

 BROTHERHOOD4REAL

:: Website 
www.brotherhood4real.eu

 

De brassband Brotherhood (broederschap) werd in 1986 opgericht. 

De groep bestond uit vijf broers die wat tweedehands drums hadden gekocht om zich met muziek te kunnen bezighouden. De jongens speelden in de zomermaanden op het Leidseplein. Van de opbrengst daarvan kochten ze betere instrumenten. Er sloten zich steeds meer vrienden en familieleden aan. In 1989 werd de naam drumband veranderd in brassband omdat blazers, campanaspelers en danseressen de band waren komen versterken. Ook het repertoire werd uitgebreid. Nu speelt de band bigi poku, reggae met carnavalsritme, merenque, salsa en sambabrass-muziek.

De Brassband Brotherhood is begin jaren 80 ontstaan uit een groep Surinaamse en Antilliaanse vrienden. Met djembe’s, snaar- en tenordrums begonnen ze mee te lopen in demonstraties tegen apartheid en om Nelson Mandela vrij te krijgen. Zij maakten gebruikt van het krachtigste communicatie middel: Muziek!!, de enige taal ter wereld zonder landsgrenzen. 

Dat maakte hun bijdrage uniek. Het viel op, de muziek maakte je los en het trok je aandacht: BROTHERHOOD was geboren.

Door hun muzikale bijdrage begonnen zij naamsbekendheid te genieten, met name in Amsterdam-Zuidoost. Deze geboorte herbergt natuurlijk een interessant en bewogen verhaal tot en met vandaag. FILOSOFIE: broederschap, respect, creativiteit, zelfontplooiing en positieve models zijn voor zwarte jongeren.  

Zij hielden bijeenkomsten waarin zij maatschappelijke tendensen, actuele gebeurtenissen en hun eigen positie in de maatschappij ter discussie stelden. Het gedachtegoed en de muziek werd overgedragen aan jongeren, die vanuit hun gedachten en een sterk ontwikkeld gevoel van saamhorigheid zichzelf een basis in de maatschappij toe eigenden.

Deze basis zou later uitgroeien tot een stichting die in 1996 werd opgericht onder de naam Stichting Brotherhood. Dezelfde jongeren van toen zetten zich nu in voor andere jongeren. De stichting verzorgde drum- en dansopleidingen en besteedde daarnaast onder andere ook aandacht aan schoolresultaten van deelnemende jongeren, organiseerde huiswerkbegeleiding, vormingsweekeinden en festiviteiten.

In het jaar 2006 gaat de stichting Brotherhood 4Real zelfstandig verder als jongeren-stichting die zich volledig wil inzetten voor jongeren. Hierbij wordt er nauw samen gewerkt met de stichting, ‘de Kids van Amsterdam Oost’, en hoopt samen te kunnen werken met andere jongerenorganisaties die zich wil inzetten voor ‘de hangjongeren problematiek’ (tieners die op straat hangen en later vaak in de criminaliteit terecht komen).

Bij Brotherhood 4Real staan jongeren centraal en niet het bestuur of nevenorganisaties. Verder probeert Brotherhood 4Real nauwer met scholen en het bedrijfsleven samen te werken. Inmiddels zijn ze 2 jaren zelfstandig en hopen ze met Gods wille nog vele jaren door te mogen groeien naar een betere en verantwoordelijke samenleving voor Jong en Oud. Brotherhood4Real more than an Brassband!

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!