:: Biografie

 BRUCE LEE †

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Lee Jun Fan werd geboren op 27 november 1940 in San Francisco, Amerika. Hij overleed op 20 juli 1973. 

Bruce werd geboren uit Europees/Aziatische ouders. Toen hij drie was verhuisde hij samen met zijn ouders naar Hong Kong. 

In Hong Kong speelde de jonge acteur in stoere jongerenfilms onder de naam Li Siulung, oftewel de Kleine Draak. Net als in zijn films was hij buiten beeld een wildebras, maar dankzij martial arts leerde hij zijn opvliegende karakter te disciplineren. 

Bruce keerde terug naar de VS, waar hij afstudeerde in filosofie op de Universiteit van Washington, gefinancierd door zijn bijbaantje als Kung Fu en Karate instructeur. Toen hij meedeed aan een martial arts wedstrijd op Long Beach in Californië, werd hij geselecteerd voor een rol als de trouwe Kato voor de televisieserie 'The Green Hornet´ in 1966. Zijn eerste filmrol kreeg hij in 1969 met 'Marlowe´ door de aanbeveling van de scriptschrijver Stirling Siliphant, die meedeed aan Bruce´s Kung Fu lessen.

Gesponsored door de Hong Kong producent Raymond Chow wist Bruce met low-budget films toch zijn boxoffice-waarde te bewijzen. Hij tekende in 1973 bij Warner Bros voor zijn doorbraak 'Enter the Dragon´, waarna het geld binnenstroomde. Zijn regisseursdebuut beleefde hij met 'Return of the Dragon´, die door velen als zijn beste film wordt gezien. Het zou de laatste Bruce Lee productie worden die de acteur zou afmaken. 

Bruce viel flauw op de set van 'The Game of Death´ in Hong Kong, waarschijnlijk door een eleptische aanval. Toen hij een pijnstiller nam, viel hij in slaap en werd niet meer wakker. Geruchten doen nog steeds de ronde dat Bruce Lee vermoord is door een groep Kung Fu experts, die Lee verachtte omdat hij hun 'vakgeheimen´ had blootgesteld. De legende Bruce Lee leefde echter voort. Een aantal jaar na zijn dood kwamen er nieuwe films uit met overgebleven, nooit eerder vertoond materiaal van Bruce Lee. Ironisch genoeg is zijn zoon Brandon Lee ook op discutabele manier om het leven gekomen. Namelijk op de set van 'The Crow´ in 1993. Tijdens de opnames werd gebruik gemaakt van losse flodders. Hiervan belandde er één via zijn onderbuik in zijn ruggemerg. Hoewel losse flodders in principe ongevaarlijk zijn, overleed zoon Brandon vijf uur later.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!