:: Biografie

 CLARK ACCORD Ü

:: Website 
www.clarkaccord.com

 

Clark Bertram Accord werd geboren op 6 maart 1961 te Suriname. Hij overleed na een langdurig ziektebed op 12 mei 2011 in Amsterdam.

Na een plezierige en bijzondere jeugd verhuisde Clark op 17 jarige leeftijd naar Amsterdam. Vervolgens heeft hij nog 6 jaar in Wenen gewoond, en daar als visagist gewerkt. Terugkerend in Nederland als visagist heeft Clark hoogstaande opdrachten uitgevoerd voor vooraanstaande tijdschriften.

Sinds 1988 heeft Clark onderzoek verricht naar de Surinaamse- en Nederlandse geschiedenis van deze eeuw. In Januari 1999 verscheen bij Vassallucci zijn debuutroman 'De Koningin van Paramaribo'. 

Over de opkomst en ondergang van het leven van Surinameís beroemdste en omstreden prostituee. Het boek werd een bestseller en de vertaalrechten werden verkocht aan onder meer Spanje, Duitsland en Finland. Van september tot december 2000 trok de theatervoorstelling van De koningin van Paramaribo uitverkochte zalen in schouwburgen door het hele land.

Clark heeft in 2000 een wekelijkse column geschreven voor het dagblad Trouw. Sinds maart 2002 heeft hij iedere zaterdag een column in Het Parool. Als gastconservator stelde hij tevens een tentoonstelling samen uit het historisch fotoarchief van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. De tentoonstelling "Van vrouwen leven" gaf een overzicht over het leven van de Surinaamse vrouw gedurende de periode 1902-1981. Samen met Nina Jurna schreef hij vervolgens: Met eigen ogen, Een heden-daagse kijk op de Surinaamse slavernij.

Momenteel is Clark fulltime werkzaam als schrijver.
In januari 2005 verscheen de tweede roman van Clark Accord, 'Tussen Apoera en Oreala'. Op 7 februari 2007 werd  'Bingo!' de derde roman van Clark gepresenteerd. Het is een eigentijdse zedenroman over een verslaving, het bingospel, beslaat een dag uit het leven van de 49-jarige Leanda en haar 22-jarige dochter Naomie. Moeder en dochter zijn gevangen in een cirkel van armoede, wederzijds onbegrip, hebzucht en verlangen naar geluk. Clark deed een jaar onderzoek om te voorkomen dat dit onsmakelijk onderwerp als onwaar wordt afgedaan. Toen hij voor het eerst zoín bingo-avond bezocht, bleek het een wereld waar hij geen benul van had. Mensen kwamen er bijvoorbeeld met hun allerlaatste tientje. Over het boek deed hij negen maanden. In maart 2007 werd het boek ook in Suriname gepresenteerd. In oktober 2007 is Bingo! verkocht aan een onafhankelijke Nederlandse filmproducent. Het boek zal in 2009 verfilmd worden. Tevens is er ook een musical van Bingo! in de maak. Clark werkt in samenwerking met componist Orville Breedveld onder begeleiding van M-lab aan de musicalbewerking van Bingo!

Clark Accord is een veel gevraagde gast op verschillende literaire podia (Crossing boarder, Winternachten, Festival Mundial o.a). Verder verzorgt hij presentaties van diverse evenementen. Naast zijn werk als schrijver is Clark Accord ook nog actief als make-up artist. 

Clark leed al enige tijd aan een ernstige vorm van darmkanker. Hij verbleef in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, waar hij op 11 mei 2011 in het bijzijn van zijn familie en dierbaren overleed. Kort voor zijn overlijden werd Clark nog in de kapel van het OLVG door de Surinaamse regering onderscheiden met de Ere-Orde van de Gele ster, deze word toegekend voor verdiensten aan de staat en het volk. Ook kreeg hij een lintje van de gemeente Amsterdam voor zijn jaren lange inzet als schrijver, columnist en programmamaker. 

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!