:: Persberichten

 

:: Contact 
Ludwich@xs4all.nl
amazonepost@yahoo.com
Telefoon Nederland: 00-31-024-3249301
Telefoon Suriname: 8683737

 

Algemeen  Nieuwsnetwerk Suriname (ANS)

week 13-2006

Surinaamse leerlingen kiezen winnaar Vlaams - Nederlandse literatuurprijs

ANTWERPEN. De Nederlandse schrijver Willem Jan Otten is op 18 maart j.l. in België bekroond met de Vlaams-Nederlandse literatuurprijs 'De inktaap', voor zijn boek ‘Specht en zoon’. De literatuurprijs ‘De inktaap’ is de opvolger van ‘De Jonge Gouden Uil’. De gelukkige winnaar Willem Jan Otten nam de prijs in de Singel in Antwerpen in ontvangst, en verklaarde tegenover de pers dat hij geheel verrast was door de toekenning van de literatuurprijs.

De schrijver Arnon Grunberg werd tweede met zijn boek ‘De asielzoeker’, en de derde prijs viel de schrijver Frank Westerman ten deel voor zijn boek ‘El negro en ik’. De keuze voor winnaar Willem Jan Otten werd bepaald door leerlingen uit scholen in Vlaanderen, Nederland en Suriname. Het is een unieke gebeurtenis dat leerlingen uit Suriname, als Nederlands sprekend gebied, zijn  betrokken bij de jurering van een Europese literatuurprijs. Aan de keuzebepaling namen meer dan 1000 leerlingen uit  120 scholen in Vlaanderen, Nederland en Suriname deel.

De 'Inktaap’ is ingesteld door de Nederlandse Taalunie, CANON, de Stichting Lezen Nederland, en het departement WVC van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De Nederlandse boekenweek van 14-21 maart 2006 was in volle gang toen de Nederlandse schrijver in België werd bekroond. Een extra succes bleek het boekenweekgeschenk, ‘De grote wereld’ van Arthur Japin, dat lovend werd ontvangen door  de Nederlandse pers.

 Miljoenen dollars royalties voor dochters van Zuid-Afrikaanse  Zulu -componist Solomon Linda, voor de wereldwijd gekopieerde melodie van “The Lion King

JOHANNESBURG. In de maand maart 2006 is er eindelijk een eind gekomen aan een jarenlang slepend rechtsproces  om de rechten en royalty’s van de wereldbekende melodie van het o.a. door Disney gebruikte oorspronkelijke Zulu -lied  Mbube, 'The Lion King' ofwel 'The lion sleeps tonight'. Advocaten van  de tegenpartij, de platenmaatschappij Abilene Music, die de rechten beheert, bevestigden dat door rechtsspraak juridisch overeengekomen is dat de erfgenamen van de erkende Zulu componist Solomon Linda 25 % van alle opbrengsten in het verleden, heden en in de toekomst uitgekeerd zullen krijgen. Het gaat om een nu uit te keren bedrag van tenminste 15 miljoen dollar, dat toekomt aan de dochters van Solomon Linda, Fildah, Elizabeth en Delphi, die 6 jaar geleden het proces tegen de platenmaatschappij hadden aangespannen. Alle uit te keren gelden zullen in een sociaal fonds worden gestort en er zal ook een monument ter ere van Solomon Linda worden vervaardigd.

Wereldmelodie met recordomzetten

In de afgelopen 50 jaar hebben ten onrechte bewust en onbewust plagiërende Amerikaanse en Europese musici de rechten voor dit lied opgeëist en de opbrengsten geïncasseerd. Deskundigen schatten dat de magische melodie in verschillende gedaanten, verpakkingen, talen, culturen door talloze firma’s en artiesten is gebruikt, omdat men er van uit ging dat de rechten van de Zulu compositie niet waren vastgelegd of dat het een copyrights-vrije volksmelodie was van een onbekende componist. Er zijn officieel  meer dan 160 geregistreerde opnamen door verscheidene musici bekend, drie verschillende versies die authenticiteit claimen, 13 films, talloze Tv-commercials, meer dan 285 jaar radiozendtijd is er besteed aan de wonderbaarlijke tune. Er zijn miljoenen dollars omgezet door exploitatie van deze wereldberoemde melodie, die waarschijnlijk niet meer  te traceren zullen zijn. Navajo indianen zingen het onder de naam 'powwows', Japanse teenagers noemen het 'TK', in Amerika  kent men de melodie als 'Wimoweh' sinds Pete Seeger het lied met the Weavers op de hitlijst deed belanden. De Apollo astronauten gebruikten de melodie bij hun legendarische maanreis op Cape Canaveral in de USA, en recentelijk bereikte het lied door Disney de wereldtop, als titelsong van de film 'The Lion King'. Op een schamel baantje na,  is de oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse  componist Solomon Linda nooit redelijk betaald voor zijn wereldprestatie.

Een lange geschiedenis

De familie van Solomon Linda gelooft dat er magie in het spel is. De melodie lijkt onsterfelijk ondanks het onrecht dat de componist ervan - de held van de Zulu cultuur- is aangedaan. De in 1909 in Msinga Zululand geboren Solomon Linda, bezocht de Gordon Memorial Missionschool en werd geïnspireerd  door syncopische muziek bij zijn composities.  Hij stierf op 8 oktober 1962 aan de gevolgen van een nierziekte. Zijn vrouw Regina met wie hij in 1948 gehuwd was, ontving enkele niet beduidende royalty’s, waarmee zij haar drie dochters opvoedde. Zijn melodie werd per toeval opgenomen in 1938 in een studio in een hoge flat in Johannesburg, toen hij mijmerend uit het raam  keek over het landschap en jodelend zonder nadenken een melodie met tekst improviseerde. 'In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight'. Het gevoel dat melodieus en verbaal verpakt werd was als het ware een gezamenlijke ervaring van zijn aanwezige vrienden van de muziekgroep 'the evening Birds' die hem vocaal begeleidden, die vaak samen met hem op het vee van hun ouders moesten passen tegen het leeuwengevaar in de wildernis. De eerste opname werd vastgelegd in 1938. de tweede in 1939 door Eric Gallo studio opgenomen. Het succesvolle lied – de derde opname van Griffiths Motsieloa- kreeg de naam Mbube, het Zulu woord voor leeuw. In 1952 werd het een hit in de USA door “The Weavers”van Pete Seeger, die het refrein “Wimoweh” arrangeerde; een  verkeerde weergave van het Zulu-woorduyembube”. Nadat Rian Malan in 2000 een artikel wijdde in het blad “Rolling Stone” over de onterechte behandeling van de meestercomponist van Mbube , spanden de erfgenamen, Gallo Records, van de Italiaan Eric Gallo, met medewerking van de Zuid-Afrikaanse ANC regering rechtsprocessen aan tegen Disney en Abilene Music dat de rechten sinds 1987 beheerde. Tot de populariteit van het lied hebben verscheidene zangers en artiesten bijgedragen waaronder Mirjam Makeba – bekend door de 'Xsosa tune the click song', die het lied Mbube zong op de laatste verjaardag van J.F. Kennedy. De drie dochters, allen 'Sangoma' (bonuvrouwen), waren blij met de uitslag –eindelijk gerechtigheid - en het gigantische geldbedrag, maar verklaarden aan de pers 'Sangoma' te zullen blijven.

 Masusa (sinds 1980) – Boekennieuws – titelspeurwerk

Masusa is de eerste migrantenuitgeverij in Nederland. Tel.: Nederland: 024-3249301 Tel.: Suriname 8683737

Wouter Bos, 'Dit land kan zoveel beter' (2005), Amsterdam

De auteur, politiek leider van de Partij van de Arbeid en wellicht toekomstig premier van Nederland, zegt dat Nederland in verwarring is. Er dreigt een desastreuze structurele tweedeling. Middels dit boek wil Wouter Bos zeggen waar het op staat, richting geven aan de politiek in Nederland. Hij kondigt aan waarom hij vanaf 2006 het land in zal trekken om zijn boodschap uit te leggen: 'Er moet meer geïnvesteerd worden in teamgeest, saamhorigheid en solidariteit'. Nederland heeft een symbolische ondergrens nodig, daarbeneden mag niemand zakken. Hij introduceert zijn visie op leiderschap; bindend leiderschap met draagvlak, ontzag voor nationale trots en praktische resultaten door te leren van eigen fouten. Het boek verschaft een eerlijk inzicht in zijn emotionele anti- macho overstap naar de politiek van duidelijkheid en solidaire macht met oog voor de verliezers en winnaars. Een met een perfecte timing, zakelijk en  briljant geschreven politieke ontboezeming.

 

      © 2006 SurinamStars 

SurinamStars is niet aansprakelijk of verantwoordelijk voor de ingezonden
nieuwsberichten welke worden aangeboden door diverse nieuwsaanbieders.
 Voor vragen over een bericht kunt u contact opnemen met de betreffende nieuwsaanbieder.