:: Biografie

 CYNTHIA MCLEOD

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Cynthia Henri Mc Leod werd geboren op 4 oktober 1936 te Paramaribo.

Zij werd geboren als Cynthia Ferrier, zij is een dochter van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Cynthia volgde de middelbare school in Suriname, en vertrok daarna naar Nederland om te worden opgeleid tot lerares kinderverzorging en -opvoeding. Vervolgens keerde ze terug naar Suriname. Mc Leod haalde daar de akte MO Nederlands, en gaf van 1969 tot 1978 Nederlands aan een middelbare school in Paramaribo. Inmiddels was zij getrouwd. Haar echtgenoot Donald Mc Leod werd in 1978 tot ambassadeur van Suriname in Venezuela benoemd. Daarna volgden posten in België en de Verenigde Staten. Zo was zij in de gelegenheid archiefonderzoek te doen in Middelburg, en bij de Library of Congress in Washington.

In 1987 verscheen haar op dit onderzoek gebaseerde debuut “Hoe duur is de suiker” bij uitgeverij Vaco in Paramaribo. De eerste druk was binnen enkele maanden uitverkocht. Deze historische roman over de suikercultuur in de 18e eeuw, werd later opnieuw uitgegeven door de Nederlandse uitgeverij Conserve. Mc Leod schreef verder een studie over Elisabeth Samson die zij later bewerkte tot een roman, en enkele historische romans over Suriname in de 19e eeuw.

In Suriname organiseert Mc Leod stadswandelingen door Paramaribo, en vaart ze met een zogeheten tentboot op de Commewijnerivier langs voormalige plantages, om schoolkinderen en andere geïnteresseerden te vertellen over het slavernijverleden.

Op 14 februari 2005 meldde Mc Leod op een persconferentie die zij hiertoe in Paramaribo had belegd, dat de Amerikaanse schrijfster Carolyn Proctor in haar boek “Elisabeth Samson, Forbidden Bride” hele zinnen rechtstreeks had overgenomen uit “Elisabeth Samson, een vrije zwarte vrouw in het achttiende-eeuwse Suriname”, het resultaat van Mc Leods archiefstudie naar de historische persoon Elisabeth Samson. Proctor zou hebben beweerd dat zij met Mc Leod overleg had gevoerd. Mc Leod beschuldigde haar van plagiaat en haar Nederlandse uitgeverij kondigde stappen aan (In Suriname is plagiaat niet strafbaar omdat het land de conventie van Bern niet heeft ondertekend).

De boeken die Cynthia heeft geschreven:

- 1987 Hoe duur was de suiker (historische roman) 
- 1993/1996 Elisabeth Samson; een vrije zwarte vrouw in het achttiende-eeuwse Suriname (studie) 
- 1996 Ma Rochelle Passée Welkom El Dorado (historische roman) 
- 1997 Tweemaal Mariënburg (historische roman) 
- 2000 De vrije negerin Elisabeth (historische roman) 
- 2005 ... die revolutie niet begrepen!... (historische roman) 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars! De best gerubriceerde databank!