:: Biografie

 DENISE JANNAH

:: Website 
 www.denisejannah.com

 

Denise Jannah werd geboren in Paramaribo, Suriname.

Denise is geboren in een zeer muzikaal domineesgezin in Suriname als oudste van vier dochters, begon Denise Jannah na het behalen van haar diploma Gymnasium A aan de Universiteit van Utrecht aan de studie rechten. Zij studeerde daar vier en een half jaar, maar maakte deze studie niet af daar haar hart al steeds meer naar de muziek trok, zoals eigenlijk haar hele leven al het geval was geweest. Zij trad al geruime tijd in verschillende allround formaties op toen naar het Conservatorium in Hilversum ging, afdeling lichte muziek. 

Tegen de tijd dat Jannah afstudeerde was haar eerste album reeds een feit ('Take It From The Top', Timeless Records ’91, geproduceerd door Chris Ellis), en had zij een van de hoofdrollen gespeeld in de musical 'A Night at the Cotton Club'. Verder had zij op 2 internationale festivals reeds prijzen behaald: de derde prijs op het Liederfestival 'Menschen und Meer' in Rostock, voormalige D.D.R. (’89)en de eerste prijs op het festival 'Golden Orpheus' in Bulgarije (’92). Er deden resp. 12 en 14 landen aan deze festivals mee.

In 1991 won zij eveneens de Gouden Microfoon op het Nationaal Jazz Zangconcours te Breda en stond zij voor de eerste maal op het North Sea Jazz Festival.

In 1993 nam Jannah in New York haar tweede album 'A Heart Full Of Music' op, geproduceerd door Hein van de Geijn, waarvoor zij in 1994 haar eerste Edison ontving.  Intussen was zij regelmatig te zien en te horen in diverse radio- en tv-programma’s. In 1995 volgde een internationaal contract bij platenmaatschappij Blue Note Records; voor de ondertekening daarvan kwam Bruce Lundvall, president van Blue Note speciaal naar Rotterdam. In datzelfde jaar verscheen de CD 'I Was Born In Love With You', eveneens opgenomen in New York. Ditmaal was er ook een Big Band bij betrokken, o.l.v. Bob Belden. Dit album werd geproduceerd door Gary Giddins.

In 1996 verscheen het cross-over album 'Different Colours' (Blue Note), geproduceerd door Bart Fermie en Jannah zelf, en trad zij o.a. op tijdens de 'European Jazz Night' welke ‘live’ in 16 europese landen werd uitgezonden.  In dat jaar vond ook de première plaats van de film documentaire 'Jannah, New Lady in Jazz', gemaakt door regisseur Hans Hylkema.

Hoogtepunten in 1997 waren optredens voor de top van de Europese Unie in de Ridderzaal in Den Haag, en later dat jaar in diezelfde zaal voor Koningin Beatrix, het toenmalig presidentsechtpaar Bill en Hillary Clinton en de staatshoofden van Europa i.v.m. de herdenking van het 50-jarig jubileum van het Marshall Hulpplan voor Europa. Ook internationaal rees haar ster, hetgeen resulteerde in tournees in o.a. Japan en Chili.

In musicalland had Denise in ’97 opnieuw haar opwachting gemaakt in een van de leidende rollen in de musical 'Joe, de Musical'. Een jaar later schitterde ze als een van de twee leading ladies samen met Marjorie Barnes in de musical show 'Ain’t Misbehavin' van Fats Waller, zij was de enige niet-Amerikaanse in de cast.

In 1999 verscheen Denise's vijfde, in New York opgenomen, album: 'The Madness Of Our Love' (Blue Note).  Evenals op haar twee voorgaande albums staan op dit album ook weer een paar teksten en composities van haar eigen hand. Voor dit album kreeg Denise een Edison nominatie. In datzelfde jaar stond zij met groot succes op het prestigieuze 'Spoleto Festival' in South Carolina, USA. Tijdens de millenniumwisseling stond Denise voor Holland met een honderdtal kinderen op de Dam in Amsterdam in een wereldwijde televisie uitzending: 'Hallo 2000', waar zij het lied 'Different Colours, one Rainbow' zong (eigen tekst). De uitzending was in 54 landen live te volgen.

In januari 2000 opende zij het 'Barbados Jazz Festival'. Het tweede concert die avond werd gebracht door het Lincoln Centre Jazz Orchestra o.l.v. Wynton Marsalis. In juli 2000 werd aan Denise tijdens haar (7e) optreden op het North Sea Jazz Festival, de 'Edison Jazz Public Award' uitgereikt, zij had een derde van de op het internet uitgebrachte stemmen van het publiek gekregen. Tevens kreeg zij een Edison nominatie voor haar vocale bijdrage aan het album 'Thirst!' van het Willem Breuker Collectief, waarop zij als gast vocaliste vijf stukken zingt. Met dit reeds 27 jaar bestaande orkest werkt zij al enige jaren op gezette tijden en met grote voldoening. Samen traden zij ook reeds op in Italië, Zwitserland en Frankrijk. Ook deze samenwerking typeert Jannah’s veelzijdigheid.

Denise heeft enige jaren les gegeven aan het Rotterdams Conservatorium, en legio workshops en masterclasses, zowel in Nederland als in Suriname en de USA. Ook is Jannah reeds meerdere malen als vocal coach betrokken geweest bij theaterproducties, waaronder 'Antigone' en 'Voor vrouwen die in regenbogen geloven maar ook zelfmoord overwogen', van Theatergroep De Nieuw Amsterdam en 'Romeo ’N Juliette' van Theater Cosmic.

Denise heeft door de jaren heen met de meest uiteenlopende formaties op het podium gestaan. Naast optredens met haar eigen combo was zij een geziene gastvocaliste bij o.a. de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Marinierskapel, het Rotterdams Symfonie Orkest, het mannenkoor De Maastreechter Staar, de Bob Belden Big Band (New York), het Cyrus Chestnut Trio (idem), de Dutch jazz Orchestra, de Holland Big Band en de Carnegie Hall Jazz Band (New York) en de Berget Lewis  Gospel Train, naast het hierboven reeds genoemde Willem Breuker Collectief.

In 2001 deelde zij een van de avonden van het festival 'Jazz en Tete' in Clairmont Ferrand (Frankrijk) met Chick Corea, en gaf zij een groot openlucht concert voor de Curaçao Jazz Foundation. In september dat jaar trad zij alle zondagmiddagen op in de gerenommeerde Blue Note Jazz Club in New York. In 2002 tourde zij met het Rosenberg Trio langs verscheidene theaters in Nederland. Verder heeft zij eerder samengewerkt met o.a. Ernst Daniel-Smid, Mathilde Santing en Donald Jones in de productie 'Gershwin' van de American Songbook Productions, met Karin Bloemen, Izaline Calister, de soulzanger Eddie Floyd (Alabama, USA) en de jazzcoryfee zanger Jon Hendricks (New York). Eind 2001 stond zij met o.a. Frank Boeijen en Stef Bos in het muziekproject “Ons Kruispaaie” in Stellenbosch, Zuid Afrika. Zij zong in verschillende europese landen, maar ook in landen in het Caribisch Gebied, in Suriname, de Nederlandse Antillen, Canada, de U.S.A. en Zuid Afrika.

Intussen heeft zij ook opgetreden voor oud-president Kenneth Kaunda van Zambia (London, 2000) en Nelson Mandela (tijdens het 'Faranani' (=Saamhorigheid) een concert dat op 7 juni 2002 als eerbetoon voor hem georganiseerd was en live uitgezonden werd vanuit Theater Carré te Amsterdam).

Vanaf eind 2001 is Denise begonnen gedichten te zingen, waarvoor ze zelf de muziek componeert. Dit heeft haar uitnodigingen opgeleverd voor diverse literaire festivals, behalve in Nederland ('Winternachten' in Den Haag, januari 2002 en 'Spraakmakers' in Utrecht, november 2002), ook in Suriname (,Het Woud der Verwachting, in Paramaribo, november 2002) en Zuid Afrika ('Time of the Writer' in Durban en het 'Cape Town Festival' in Kaapstad, beide maart 2002). In april 2003 stond zij op het literaire festival 'Winternachten – Krusa Laman' in St. Maarten, Aruba, Curaçao en Bonaire. Zij was voor augustus 2003 uitgenodigd gedichten te zingen op Bali en in Indonesië.

Denise was als vocal coach betrokken bij de productie 'Romeo ’N Juliette, A Caribean Xperienz' van Theater Cosmic. Een reprise van de vorige editien (2001), nu voor de grote theaterpodia; de premiere was op 8 maart 2003. Ook was zij als vocal coach betrokken bij de productie 'Ajax uit Afrika' van Theatergroep DNA (De Nieuw Amsterdam), waarvan de premiere op 4 december 2003 plaatsvond. In oktober en november 2003 stond Denise samen met Jasperina de Jong, Frits Lambrechts, Marcel Beekman en Pieter Hendriks in het muziektheaterstuk 'Jona, de Nee-zegger' van Willem Breuker (muziek) en Karel Deurloo (libretto). De muziek werd verzorgd door het Willem Breuker Kollektief en de Mondriaan Strings, de zang door de 5 solisten  en het Koor Nieuwe Muziek. Dirigent was Rene Nieuwint. 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!