:: Biografie

 DENZEL WASHINGTON

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Denzel Washington werd geboren op 28 december 1954 in Amerika. 

Denzel Washington, alias mister Cool, had een vader die dominee was en een moeder die een schoonheidssalon bezat. Deze combinatie zorgde ervoor dat Denzel erg geïnteresseerd raakte in de kunst van het verhalen vertellen. Bij zijn vader keek hij elke week bewonderend toe hoe het kerkpubliek aan diens lippen hing. Bij zijn moeder in de salon werd hij een andere kunst machtig; hoe op een zo sappig mogelijke manier een roddel te vertellen. 

Op de universiteit in New York deed Denzel mee in vele studententoneelstukken en toen hij was afgestudeerd kreeg hij een beurs om naar het American Conservatory Theatre te gaan in San Francisco. Na een jaar besloot hij dat deze mensen hem niets nieuws konden leren en dat hij maar aan het werk moest.

In 1982 kreeg hij de rol van dokter Philip Chandler in de succesvolle ziekenhuisserie 'St. Elsewhere'. Heel Amerika en later de rest van de wereld ging van hem houden en binnen no-time kreeg hij diverse filmrollen aangeboden. Hij gebruikte zijn vrije zomers om hierop in te gaan en toen 'St. Elsewhere' stopte, kreeg hij net op tijd een Oscar voor Best Supporting Actor in 'Glory'. Het is gebleken dat Denzel het best op zijn plaats is in dramafilms zoals Spike Lee's 'Malcolm X' in 1992 waarvoor hij een Oscar nominatie (beste mannelijke hoofdrol) kreeg. Ook vinden velen dat hij genomineerd had moeten worden voor zijn rol tegenover Tom Hanks in het aids-drama 'Philadelphia'. 

Denzel heeft een reputatie die staat als een huis en is een zeer geliefd acteur om mee samen te werken. Hij neemt zijn taak als één van Amerika's prominentste zwarte acteurs uiterst serieus en is een belangrijk voorbeeld voor de nieuwe generatie zwarte acteurs zoals Will Smith. 

In de jaren negentig maakte Denzel een aantal actiefilms als 'Crimson Tide', 'Courage Under Fire', 'The Siege' en 'The Bone Collector'. Toch bleef hij ook populair als acteur van drama's zoals in 'The Hurricane', een rol waarvoor hij wederom een oscarnominatie kreeg. 'Remember the Titans' houdt zich ergens in het midden van een drama en een actiefilmen in 'Training Day´ zet Denzel een indrukwekkende rol neer als corrupte FBI-agent, waarvoor hij ook de Oscar voor Beste Acteur in ontvangst mag nemen. Hieruit blijkt dat Denzel ook heel goed de 'badguy' kan spelen. 

In 2003 is Denzel te zien in 'John Q' en 'Antwone Fisher'. In laatstgenoemde speelt hij niet alleen voor psychiater, maar het aangrijpende drama is tevens zijn regiedebuut. Het blijft niet bij deze ene film want Denzel maakt een nieuwe film over het leven van de acteur en danser Sammy Davis Jr. Ondertussen blijft hij ook nog 'gewoon' acteren. Na het wat mindere 'Out of Time' met Eva Mendes verschijnt Denzel naast het getalenteerde meisje Dakota Fanning in 'Man on Fire', waar hij achter de daders aangaat die het dochtertje hebben ontvoerd van de familie die hij moest beschermen. Een jaar later werkt hij weer samen met regisseur Jonathan Demme ('Philadelphia') in de thriller 'The Manchurian Candidate'.

Denzel is al jaren gelukkig met zijn vrouw Pauletta, met wie hij al sinds 1984 is getrouwd. Samen hebben ze vier kinderen, John David, Katia en de tweeling Malcolm & Olivia, en wonen in Los Angeles.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!