:: Biografie

 DEX ELMONT

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Daxenos Elmont werd geboren op 10 januari 1984 in Rotterdam, Nederland.

Dex' vader Ricaldo Elmont is oud-judoka en nam namens Suriname deel aan de Olympische Zomerspelen 1976 in Montreal. Judo is de gebroeders Elmont met de paplepel ingegoten, want ook zijn oudere broer Guillaume is judoka. Vader Ricaldo was hun eerste trainer.

Guillaume (Links) Dex (Rechts)

Het was hun moeder Madzy die besloot de jongens op judo te doen. Dex was vier jaar oud en Guillaume zes, toen ze begonnen te 'stoeien' op de sportschool van Henny Pleizier in Amsterdam Zuid-Oost. Net als zijn broer is Dex nu een pupil van coach Cor van der Geest van de KenAmJu-school uit Haarlem. Dex presteerde het om drie World Cup wedstrijden achter elkaar te winnen, waardoor hij hoog op de Europese ranking eindigde.

Dex is gekwalificeerd voor de Olympische spelen 2008 in Peking, China. Voor Dex (-66 kg) zit het olympisch judotoernooi in Peking er al na twee partijen op. Na winst in de eerste ronde tegen Edson Madeira uit Mozambique (ippon) ging de sporter van het Haarlemse Kenamju in zijn tweede partij onderuit tegen de Amerikaan Taylor Takata. In de extra tijd kreeg hij een golden score tegen wegens inactiviteit. Doordat de Amerikaan vervolgens zijn partij in de kwartfinale tegen Yordanis Arenciba uit Cuba verloor, is Elmont uitgesloten van deelname aan de zogenoemde herkansingsronde.

Dex overweegt over te stappen naar een zwaardere gewichtsklasse. Dat zei bondscoach Maarten Arens, na de uitschakeling op de Olympische Spelen van zijn pupil in de -66 kg. Voor deze klasse is Dex erg lang. Dan is het moeilijk om op gewicht te blijven. Het brengt allerlei beperkingen met zich mee, ook qua training. Het is daarom een serieuze optie. Dex zou in dat geval naar de -73 gaan.

Prestaties van Dex tot op heden:

2008 Olypische zomerspelen Peking, China 2e ronde -66 kg
2007 Europese Judo Kampioenschappen 5de -66 kg
2005 Wereld Judo Kampioenschappen 7de -66 kg

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!