:: Biografie

 EDDY PINAS

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Eddy Louis Pinas werd geboren op 10 september 1939 in Paramaribo. 

Eddy studeerde bouwkunde en werkte als opzichter en bouwtekenaar bij het ministerie van openbare werken.

In 1969 begon Eddy een zaak in electronische huishoudelijke apparaten (witgoed). beŽindigde hij zijn bedrijfsactiviteiten en hij vestigde zich in Nederland.

Eddy zijn werk valt op door zijn kritische zin, de ironie, het understatement en de verwerking van niet-poŽtische taalelementen. Eddy publiceerde schaars: het toneelstuk 'Gerda' (1971), twee dichtbundels, 'Krawasi' [Zweep] (1973, onder de schuilnaam Faceless X) en 'Te koop wegens vertrek' (1975), het verhaal 'Julien Colijn' in de bloemlezing Een pantservagen in de straten (1981) en in het Sranan 'San pesa ini Kaneri' [Wat er gebeurde in Kaneri] in de bloemlezing 'Nieuwe Surinaamse verhalen' (1986). 

Eddy won tweemaal een literaire prijs: met anderen in 1975 de Literatuurprijs van Sticusa en in 1981 de prijsvraag 'Rondom de revolutie van 25 februari 1980' met zijn verhaal 'Julien Colijn'. Eddy Pinas was actief bij het NAKS-volkstoneel.

Jarenlang ontbrak zijn werk in bloemlezingen en Suriname Specials, tot zes van zijn gedichten verschenen in de Spiegel van de Surinaamse poŽzie (1995). Verder verscheen zijn poŽzie in de literatuurmethode 'Fa yu e tron leisibakru' (1997), in het CaraÔbisch nummer van Callaloo (1998) en met enige regelmaat in 'De Ware Tijd Literair'.

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!