:: Biografie

 EDDIE MURPHY

 

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Edward Regan Murphy werd geboren op 3 april 1961 in Amerika. 

Toen Eddie nog maar een klein jochie was, vermaakte hij al de hele buurt met allerlei grappige stemmetjes die hij nadeed van TV. In zijn tienerjaren won Murphy diverse verbale wedstrijden: degene die zijn tegenstanders op zo'n manier kan beledigen dat ze echt niets meer te zeggen hebben, won. Eddie was zonder twijfel de beste. 

Komedie zit hem in het bloed, maar al snel merkte hij dat het niet makkelijk is om met dit beroep je brood te verdienen. Vanaf zijn vijftiende trad hij regelmatig op als stand-up comedian in clubs op Long Island. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, nam hij daarnaast een baantje als schoenverkoper. Met nog altijd hier en daar een optreden als stand-up comedian werd Eddie vier jaar later, toen hij negentien was, gevraagd mee te doen in het televisieprogramma 'Saturday Night Live'. Al snel bleek dat Eddie over een groot talent beschikte. In 1982 speelde hij in zijn eerste film, '48 hours'. Een bijdehante bajesklant moet politieagent Nick Nolte helpen een klus te klaren. De rol was Eddie op het lijf geschreven en maakte hem in één klap een Hollywoodster. 

Na nog een paar successen als 'Trading Places' en 'Beverly Hills Cop', ging het even bergafwaards met Eddie. De films 'Best Defence' en 'The Golden Child' sloegen niet aan bij het grote publiek. 'Coming to America' bracht kortstondig verandering maar het leek er toch op dat men het 'bad boy' karakter van Eddie nu wel kende. 

Eddie probeerde andere rollen als 'Boomerang' en 'Vampire in Brooklyn', maar de critici gaven aan dat hij reeds eerder van koers had moeten veranderen om zijn publiek te verassen en aan zich te binden. Toen was daar opeens die lang uitgebleven koersverandering met 'The Nutty Professor'. Eddie werd weer populair en zette zijn imagoverandering door met de film 'Dr. Dolittle' en met zijn vocale rol als draakje in Disney's 'Mulan'. 

Een kortstondige terugkeer naar het actiegenre met 'Metro' deed hem weinig goeds. Met 'Bowfinger' keerde hij terug naar zijn komische wortels. Dit zette hij voort met 'Life' en 'de vervolgen op 'Dr. Dolittle' en 'The Nutty Professor'. Het leukste was Eddie echter weer met zijn stem, als de ezel in 'Shrek'. Daar liet hij weer eens zien, hoe getalenteerd hij is. In een interview met de New York Daily News gaf hij overigens aan dat het hem vanaf het moment dat hij 80 miljoen dollar had verdiend niet zoveel meer uitmaakte: 'If it ends, I'll sit home and chill and raise baby's'.

Eddie ontmoette de zeven jaar jongere Nicole Mitchel in 1988 en trouwde anderhalf jaar later in New York. Tijdens het huwelijk kregen ze vijf kinderen. In augustus 2005 vroeg Eddie Murphy een scheiding aan en stelde de huwelijkse voorwaarden in werking, zodat Nicole geen deel van zijn rijkdom kan opeisen. Nicole en Eddie raakten van elkaar vervreemd en de directe reden van de scheiding is de buitenechtelijke relatie van Nicole met zakenman Alan F. Daniels. Eddie wil beletten dat Nicole hun kinderen kan zien in gezelschap van haar nieuwe vriend.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!