:: Biografie

 EDDY VELDMAN

Eddy Veldman

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

 

Eddy Veldman werd geboren op 5 oktober 1951 te Paramaribo, Suriname. 

Eddy is een geboren drummer,bekend om zijn dynamiek en gedrevenheid, inspirator voor vele andere drummers en entertainer met klasse ,in het bezit van een gigantische staat van dienst. 

Veldmans leven is muziek, zelfdiscipline is zijn motto, en dat betekent nooit stoppen met studeren! "Muziek is harmonie. Het maakt je rustig van binnen, je kunt het zien als een taal, waarmee je met alle mensen kunt communiceren", zijn droom is alle mensen bereiken door muziek. "Veldmans werk op de drums is van hoog niveau, een mening gedeeld door de vele artiesten uit verschillende disciplines waar hij mee optreed" (de Volkskrant). Pionier van de Paramaribob! Eddy begon als roadmanager, hij viel eens in voor de afwezige drummer en ontpopte zich snel als een gedreven autodidacties slagwerker in locale soul- en rockbands. 

In Februari 1971 vestigde hij zich in Amsterdam, waarna hij vrijwel onmiddellijk werk kreeg voor "The Needles"en in Italie woonde en werkte. Na anderhalf jaar teruggekeerd in Nederland, werd hij gevraagd door pianist Glenn Gaddum om lid te worden van de formatie "Reality", voor een tour door Zuid-Amerika, waarbij ook Suriname werd bezocht. Voor Eddy is "Suriname een prachtig land waar m'n hart nog steeds ligt", en tevens als inspiratiebron erg bepalend voor de ontwikkeling van zijn muziek. Tijdens de zes maanden tour werden ook Curacao, Bonaire en Aruba succesvol bezocht.De band speelde voornamelijk latin-jazz. Terug in Nederland werd Eddy werkzaam bij de legendariese jazzfunk formatie "Solat", waar hij acht jaren bij zou spelen en door heel Europa toerde. Zij werden spontaan bezocht en gecomplimenteerd door grote artiesten als Art Blakey, Herbie Hancock en Marcus Miller, met wie Eddy de mogelijkheid om te jammen herhaaldelijk voorgeschoteld kreeg. Later werd praktisch deze hele band ingelijfd onder de naam "Hans Dulfer & The perikels", waarbij Eddy zijn eerste solo zou spelen. 

In 1981 ging hijzelf "solo" met o.a "HIP 88"(fusion, carraibische achtergrond,op jazz-basis] en het"Eddy Veldman Sextet"(1977-1983), wat later het "Surinam Music Ensemble" werd. Deze groep speelde een combinatie van kaseko ritmes en "jazzbebop"" ook wel "Paramaribop" genoemd , een stijl die op het North Sea Jazzfestival in 1983 zeer enthousiast werd ontvangen, en tot op heden waardering oogst. Deze formatie toerde ook door Amerika. Gigantische staat van dienst: Inmiddels studeerde Eddy op het muziek Lyceum in Utrecht en vervolgens drie jaar aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Als tweede instrument koos hij naast drums de vibrafoon. 

Vandaag de dag is Eddy Veldman een veelgevraagd sessie- en studiomuzikant met een interessante discografie, en doceert al weer tien jaar slagwerk aan muziekscholen en leidt verscheidene 'jamsessies', vooral met jongeren. 

Verder leidt hij zelf een drietal formaties, waarmee hij door binnen- en buitenland toert. Meer over zijn stijlen en formaties is te vinden in het boek "Surinaamse muziek in Nederland en Suriname", door Marcel Weltak, dat tevens de ontwikkeling van deze muziek behandelt. Eddy Veldman is endorser van Pearl drums & electronics, van Ufip Cymbals (importeur Pearl), en van Vater drumsticks (importeur Pearl). 

September 1998 richtte Eddy de "OPOYEYE " Band op, zijn eigen formatie die bestaat uit de "Surinam African Cross-over" band, en een meer commerciŽle dans band met een knipoog naar de jeugd (R&B, jazzdance, HIPHOP, drum & bass, 2-step, FUNK), oftewel de "Uncut Funk Family". 

Ook is Eddy door zijn educatieve werk in het basisonderwijs, actief met het Eddy Veldman All In The Family Kids Orchestra! 

Het nieuwste Opoyťyť project is de "Amazone Energy'', een nieuw concept met solisten onder internationale begeleiding, wat winter 2001 van start zal gaan.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!