:: Biografie

 EDGAR DAVIDS

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

 

Edgar Steven Davids is geboren op 13 maart 1973.

Huidige club:  SV AJAX - Middenvelder

Voetbalde ooit bij: Schellingwoude (Amsterdam), Ajax (1991-1996), AC Milan (1996-1998), Juventus (1998- Jan. 2004), FC Barcelona (Jan. 2004-2004), Internazionale, Tottenham Hotspur (2004-2006).

Debuut: Op 8 september 1991 maakte de toen 18 jarige Edgar onder Leo Beenhakker zijn debuut voor Ajax in de wedstrijd tegen RKC. Edgar speelde de volle 90 minuten van de met 5-1 gewonnen wedstrijd. Dennis Bergkamp maakte vier van de vijf Ajax doelpunten. Een van die vier Bergkamp-goals kwam voort uit een assist van Edgar. Zijn debuut in Oranje volgde ruim 2,5 jaar later op 20 april 1994 in een vriendschappelijke interland tegen Ierland. Opnieuw begon Edgar in de basis en speelde hij de wedstrijd uit. 

Over begin carrière: "Ik stond er niet bij stil dat ik ooit in het eerste van Ajax zou voetballen. Vroeger voetbalde je omdat je het leuk vond". Na de opmars door de jeugdelftallen maakte hij onverwacht zijn debuut in Ajax 1 op 8 september 1991 tegen RKC. Aanvankelijk werd hij ingezet als linksbuiten, maar onder Louis van Gaal ontwikkelde de kleine maar stevige Davids zich als een onverzettelijke, loopsterke en balvaardige linkermiddenvelder. Davids maakte deel uit van het grote Ajax dat midden jaren '90 de Europa Cup 1 en de Wereldbeker veroverde. Davids heeft het voetballen op de Amsterdamse straat geleerd en die roots zal hij nooit verloochenen.

Over carrière: "Weg, dit is mijn grondgebied. Dierlijk? Misschien. Zo was ik en zo ben ik. Dat deel van het terrein is van mij. Daar ben ik de baas. Geen inbreuk. Tegenstrijdig ben ik wel. De ene kant houdt van schoonheid, de andere kant is rücksichtlos." "Ik kan centraal het best uit de voeten."

Over Oranje:  "Ik vind dat je uit moet gaan van je eigen kracht, met hooguit wat kleine veranderingen." Zijn debuut in Oranje beleefde Davids in de oefencampagne voor het WK van 1994 onder Dick Advocaat tegen Ierland in Tilburg. Dat kwam te vroeg. Twee jaar later, onder bondscoach Hiddink, vertolkte Davids een veel belangrijkere rol in het Nederlands elftal. Davids maakte deel uit van de zogenaamde 'kabel' - een officieus verbond tussen een aantal spelers van Surinaamse afkomst - die een belangrijk stempel drukte op de succesvolle EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland in Liverpool (uitslag 2-0). Tijdens het EK-eindtoernooi van 1996 in Engeland werd hij door bondscoach Guus Hiddink na twee wedstrijden vanwege onverbloemde kritiek op medespelers en coach, verwijderd. Diezelfde coach nam hem - mede door zijn fantastische spel voor Juventus, waar hij via een jaartje AC Milan in 1997 terecht was gekomen - in genade aan in de aanloop naar het WK van 1998. Daar groeide hij uit tot steunpilaar van Oranje op het middenveld.

Algemeen: "Ik houd van sporters met een verwoestende uitstraling. Mike Tyson is mijn favoriet. Dat lichaam, die blik. Een beest. Killers. Hoe Tyson kijkt als hij bokst dat is angstaanjagend. Zo moet je kijken als je sport, dan komt er niemand echt in je buurt." "Ik bedacht me dat je pas een wereldspeler bent als je jezelf onder controle hebt." "Ik houd er niet van als mensen over me heen lopen. Ik deel graag de lakens uit. Ik houd er niet van als anderen met je doen wat ze willen. Slachtoffer zijn, verliezen, dat vind ik heel erg. Ik haat dat." In de Ajax-jeugd was de kleine Davids lastig ("Ik was geen jaknikker") en hij wist precies wat hij wilde. Amper zestien jaar oud, klopte hij al op de deur van de toenmalige hoofdtrainer Leo Beenhakker. En dat was behoorlijk brutaal, want als A-junior kon je natuurlijk niet zomaar binnenlopen bij de belangrijkste trainer van de club. Davids had daar maling aan en deed het toch: "Hé trainer, het wordt eens tijd dat u bij mij komt kijken. Ik ben bijna klaar voor het eerste." Beenhakker moest lachen, maar dacht tegelijkertijd: die moet ik in de gaten houden, dat wordt zeker een goeie.

Edgar en Ajax hebben besloten geen nieuwe verbintenis met elkaar aan te gaan. Zijn contract loopt af op 30 juni 2008. Edgar keerde vorig seizoen, na meer dan 10 jaar in het buitenland gevoetbald te hebben, terug bij Ajax. Hij verliet Ajax in mei 1996 en speelde achtereenvolgens bij AC Milan, Juventus, FC Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. Edgar speelde 184 officiële wedstrijd bij Ajax, daarin maakte hij 36 doelpunten.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!