:: Biografie

 FRANK WIJDENBOSCH

:: Website 
www.frankwijdenbosch.nl

 

Frank Wijdenbosch werd geboren in Paramaribo.

Frank kwam in 1972 naar Nederland om de Hogere Hotelschool te gaan volgen, zodat hij een ‘respectabel beroep’ zou gaan uitoefenen. Acteren was in Suriname geen echt beroep, hooguit een hobby. Maar al snel besloot hij om toch te kiezen voor het theater en in 1975 begon hij op te treden als zijn alter ego 'Fatzy Smit'. Hij kreeg daarmee als snel grote bekendheid in Nederland en daarbuiten. In 1983 kreeg hij een rol in een stuk van Rob Malash: 'Behalve eetbaar zijn knikkers ook vergiftigd'. Hij past echter niet in het stramien van de bestaande Nederlandse theaterwereld. Zijn speelstijl was volgens de critici 'te grof' en hij was 'te aanwezig' op het toneel. Dat maakte hem onzeker en hij ging steeds meer aan zichzelf twijfelen.

Na een inspirerend artikel in de Volkskrant van Jack Heijer, waarin wat hij deed ‘performance’ werd genoemd, nam Frank in 1991 de beslissing om zelf theaterstukken te gaan maken. Theater over dingen die hem na aan het hart liggen en die hem interesseren. En dat werkte: van een enthousiast Surinaams jongetje dat overal naar binnen wilde, maar nergens past omdat hij zo anders was, is Frank uitgegroeid tot een geëngageerd theatermaker. 

Frank werkt vanuit zijn culturele achtergrond, waarin verhalenvertellers een grote rol spelen, maar verliest daarbij het Nederlandse publiek niet uit het oog. Hij heeft hard gewerkt en hij heeft veel moeten leren om te komen waar hij nu is. Maar het was altijd de moeite waard. Hij brengt dat enthousiasme graag over op jongeren die voor het eerst kennismaken met theater. Zijn motto is: 'Wacht niet af tot het naar je komt, maar maak je eigen dingen, je het zelf in de hand'. Frank is er trots op, om te zijn waar hij nu is. Na jaren van strubbelingen en hard werken, heeft hij nu goede mensen, goede ondersteuning om zich heen. Ze vormen een stevige basis, zodat hij de ruimte heeft om te doen wat hij wil en waar hij goed in is. 

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!