:: Biografie

 GERARD SPONG 

:: Website 
www.spong.nl

:: E-mail
g.spong@spongadvocaten.com

 

Gerard Spong werd geboren op 9 juni 1946 te Paramaribo, Suriname.

Gerard's vader Jules Spong was in Suriname een bekende arts, hij was psychiater. Gerard is een markante persoonlijkheid en inmiddels al zeven keer uitgeroepen tot beste strafpleiter van Nederland. Als 'eigenzinnige' topadvocaat behandelt Gerard alle strafzaken maar zijn specialiteit is het cassatierecht. Zaken die door de Hoge Raad worden behandeld. 

Bij Mr. Spong is het geen gewoonte om cliŽnten te weigeren. Integendeel, 'hoe controversiŽler de cliŽnt des te beter', lijkt zijn uitgangspunt. Hij heeft ze allemaal in de loop der jaren verdedigd: terroristen (van de RAF), de eerste arts die wegens euthanasie terecht stond, de stervoetballer die van verkrachting werd beschuldigd (Patrick Kluivert), de rechercheurs die in een parlementaire enquÍte (IRT) meineed zouden hebben gepleegd (het 'koningskoppel' Van Vondel en Langendoen), de psychiater die voor ontucht met en mishandeling van zijn minderjarige patiŽnten terechtstond (Finkensieper) en de sorteerder van Gassan Diamonds die doodleuk met vijftig kilo aan diamanten in een doos onder zijn arm naar buiten liep. Hij is zelfs een keer opgetreden voor twee dierenbeschermers die brand hadden gesticht in vleesverwerkende bedrijven.

Gerard heeft van 1976 tot en met 1979 een specialistische opleiding in de strafadvocatuur genoten. Hij behandelt alle strafzaken en is in het bijzonder gespecialiseerd in cassatiezaken. Dit zijn zaken die door de Hoge Raad worden behandeld. Daarnaast treedt hij op in uitleveringszaken, medische tuchtzaken en Antilliaanse strafzaken. 

Gerard verzorgt tevens cursussen aan zowel advocaten als leden van de rechterlijke macht en het openbaar ministerie. Hij is momenteel betrokken bij de totstandkoming van een handboek voor de verdediging in strafzaken. In dit handboek heeft Gerard het hoofdstuk over bijstand in cassatie voor zijn rekening genomen. Samen met mr. M. Murray op CuraÁao heeft Gerard een hoofdstuk over bijstand op de Nederlandse Antillen verzorgd. Voorts is hij lid van de 'European Criminal Bar Organisation'..

Gerard wilde weten hoe zijn familie in Suriname terecht gekomen is. Was het via berooide soldaten uit Engeland die daar hun geluk wilden beproeven? Via het programma 'Verborgen Verleden' kwam hij erachter. Bij het onderzoek naar zijn voorouders loopt het spoor via Suriname terug naar Kent, Zuid-Engeland. Via een spectaculair rechtbankverslag uit 1827 leest hij over het familiedrama dat heeft geleid tot het vertrek naar Suriname. Maar als hij in een klein Engels kerkje een Latijnse spreuk op het graf van zijn familie leest, neemt het verhaal een wending die Gerard naar het hart van de Engelse Koninklijke familie voert.

 

      © 2010 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!