:: Biografie

 GERDA HAVERTONG

:: Website 
www.gerdahavertong.nl

 

 

Gerda Havertong werd geboren op 23 oktober 1946 in Paramaribo. 

Gerda is afgestudeerd pedagoge onderwijskunde. Zij werkte een periode in het onderwijs in Suriname en Nederland. Zij wilde echter meer en koos voor de wereld van kunst en cultuur. 

Gerda Havertong is bekend geworden door haar rol in Sesamstraat. Gerda is veelzijdig: Zij is actrice, zangeres en theatermaker. 

Eind 1999 is op initiatief van Gerda is Stichting Wiesje opgericht. De doelstelling van deze in Nederland gevestigde stichting is het verbeteren van zorg voor dementerenden in Suriname door middel van het opzetten en beheren van een zorg- en kenniscentrum voor dementie patiŽnten in Suriname. De stichting draagt de voornaam van haar in 1999 overleden moeder die haar laatste levensjaren getroffen werd door dementie. Vanuit die persoonlijke ervaring heeft Gerda Havertong zich het lot van dementerende mensen en hun familie in Suriname aangetrokken. In 1999 heeft Herda haar moeder Wiesje Havertong-Nooitmeer in Suriname begraven. Zij is slechts 72 jaar geworden en was sinds enkele jaren dement. Gerda heeft met eigen ogen moeten zien hoe ontoereikend de zorg in Suriname nog is. Er ontbreken tot nog toe de middelen en de deskundigheid voor voldoende goede zorg en begeleiding. Noodgedwongen worden mensen met dementie aan hun lot overgelaten.

Gerda heeft als pedagoge en actrice in Sesamstraat een warme band met kinderen. Vandaar dat zij niet lang twijfelde toen zij gevraagd werd om ambassadeur van het 'Ronald McDonald Kinderfonds' te worden.

Veelzijdig, warm, realistisch en dynamisch, met deze woorden is vaak het programma van Gerda Havertong beschreven en bejubeld. Van jongs af aan heeft zij zich gemanifesteerd als een talent. Door middel van theater, t,v en radio heeft zij haar sporen verdient.

Gerda Havertong is te boeken voor onder andere: 

- Korte eenacters, - Poezie en vertellingen voor kinderen,
- Voordracht van gedichten uit derde wereld literatuur in combinatie met muziek, - Een wervelende afwisseling van liederen in het Sranan Tongo en Engels met een Afro-Surinaamse stijl, conga's , contra-bas en akoestisch gitaar vormen de muzikale begeleiding, - Tori's voor kinderen en/of volwassenen. Vertellingen uit de Wereldliteratuur. West Indische sprookjes. o.a. Medea, Antigone (in de rol van Kreon), Madre EroÔna, One Side Wall, Baantjer, Medisch Centrum West, Sesamstraat, De Fabeltjes krant, De Spin Anansi (de spin Anansi, oorspronkelijk West - Afrikaanse verhalen), Skin (een collage van vijf zwarte vrouwen), Faya (als Sjane in deze musical), Hecabe, Dans, dans dan! (een toneelstuk van Astrid Roemer), De Geest van laat maar waaien (een modern muzieksprookje) en nog veel meer.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!