:: Biografie

 GERRIT BARRON

:: Website 
www.afaka.biz

:: E-mail 
gerritbarron@hotmail.com

 

Gerrit Julius Marcus Barron werd geboren op 18 september 1951 te Moengo, Suriname. 

Zijn familie komt oorspronkelijk uit Coronie, terwijl Gerrit zichzelf een Moengoman kan noemen. Hoewel er geruchten de ronde gaan dat er een familieband bestaat tussen Gerrit Barron en de vroegere vrijheidsstrijder Barron (moet nog wel bewezen worden), zijn er wel overeenkomsten. Als patriot en boskopuman draagt hij zijn werk met liefde uit.

Gerrit is vader van zes kinderen en heeft een tijdje in Nederland gewoond. In 1974 was hij leraar. Naar aanleiding van de situatie dat veel gezinnen naar Nederland emigreerde, waarbij veel kinderen moeite hadden met de Nederlandse taal, ging Gerrit kinderboeken schrijven. Zodat hij een steentje kon bijdragen aan de ontwikkeling van de Surinaamse kinderen.  

Gerrit Barron is niet alleen kinderboeken schrijver, hij dicht (heeft dit ook op CD uitgebracht) en verder is hij oprichter en directeur van BOB ('Barrons Omroep Bedrijf'), een radiostation te Moengo genaamd 'the air Flavour'. Met dit radiostation verzorgt hij informatieve en educatieve programma's. Verder hoopt BOB de Surinaamse muziekindustrie te stimuleren door 60% Surinaamse muziek ten gehore te brengen. Gerrit hoopt binnen 4 jaar een nationaal bereik te hebben met zijn radiostation (Intervieuw: www.awidya.com).

Gerrit brengt op 20 november 2007 een nieuwe CD met gedichten op de markt. Het wordt de opvolger van '25 Years in Freedom, 25 Years in Prison'. 'Swit Amini' zoals de CD gaat heten, bevat elf gedichten met muziek gearrangeerd door Roelof Koenjibiharie. Van het titelgedicht Swit Amini wordt ook een videoclip gemaakt. Volgens Gerrit gaat Swit Amini net zo populair worden als het gedicht 'Je doet alsof' van zijn vorig project. Swit Amini is een vrucht die in de droge tijd bloeit. Het is een van Surinaamse's lekkerste vruchten, zegt Gerrit over de betekenis van het titelgedicht. Met het uitbrengen van de CD wil Gerrit een bepaalde stijl tussen zang en rap creŽren, om de dichtkunst een nieuwe dimensie te geven, voegt hij er muziek bij. Naast de CD, brengt Gerrit in november ook vier van zijn kinderboeken weer op de markt. Het gaat om 'Een Lach en een Traan', 'Oorlog in Bakru Land', 'De Kinderen Van Sa Du Ma' en 'Kamla en de vergulde man'. Ook heeft hij plannen om de Bombelman-kinderliedjes weer op CD uit te brengen.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!