:: Biografie

 GLORIA WEKKER

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Gloria Wekker werd geboren in 1950 te Paramaribo.

Cultureel antropologe Gloria Wekker wordt de eerste zwarte Nederlandse hoogleraar "Gender en Etniciteit". Haar leerstoel bij de leerstoelgroep Vrouwenstudies aan de Faculteit der Letteren van de Universiteit Utrecht is een initiatief van het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). De nieuwe hoogleraar zal zich onder meer gaan bezighouden met de positie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in Nederland. De benoeming van Gloria Wekker gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 september 2001, de inaugurele rede zal zij houden in april 2002.

Gloria studeerde Culturele Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1992 aan de Universiteit van CaliforniŽ te Los Angeles op een proefschrift over de subjectiviteit en seksualiteit van Afro-Surinaamse vrouwen. Zij is een multidisciplinaire wetenschapper, die opereert op de grensvlakken van Vrouwenstudies, zwarte Diaspora studies, lesbische studies en postkoloniale studies. Ze is docente bij de leerstoelgroep Vrouwenstudies Letteren van de Universiteit Utrecht en directeur van GEM (expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit aan diezelfde universiteit; GEM is een samenwerkingsverband tussen het IIAV, de Nederlandse Onderzoeksschool Vrouwenstudies en het Nederlands Genootschap Vrouwenstudies).

Gloria Wekker is auteur en (mede-)redacteur van zeven boeken, waaronder Ik ben een gouden munt (1994), Praten in het donker. Multiculturalisme en Antiracisme vanuit een Feministisch Perspectief (1996) en van het recente Caleidoscopische Visies (2001), een geschiedenis van de zwarte, migranten- en vluchtelingen vrouwenbeweging in Nederland. Daarnaast publiceert zij poŽzie, proza en essays. Zij is o.a. lid van de kernredactie van het Cultuur en Migratieproject van het Prins Bernhard Cultuurfonds, lid van de expertcommissie Sekse en Etniciteit van het Ministerie van VWS en redactieraadslid van het Amerikaanse Journal of Lesbian Studies.

Het IIAV en de Universiteit Utrecht zijn verheugd over de benoeming van Gloria Wekker en geven daarmee een impuls aan de erkenning van het vakgebied. Directeur Joke Blom: "Al in 1995 is het IIAV begonnen om de IIAV-leerstoel 'gender en etniciteit' van de grond te krijgen. Het is erg belangrijk dat informatie van, voor en over zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen behouden blijft en beschikbaar wordt gemaakt. Dat is ook een van de speerpunten in het IIAV-beleid. Deze leerstoel is onverbrekelijk daarmee verbonden. Een wetenschappelijke cultuur over gender en etniciteit zal nu de kans krijgen zich te ontwikkelen. Het IIAV is dan ook erg blij dat deze leerstoel nu vervuld gaat worden." De 5 jaar durende subsidie voor de IIAV-leerstoel is verstrekt door staatssecretaris Mw. Verstand van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en emancipatiezaken.

Onlangs  is er een nieuw boek van Gloria uitgekomen, 'The politics of passion; Women's sexual culture in the Afro-surinamese diaspora". Columbia Univ. Press, 2006.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!