:: Biografie

 GREGORY SEDOC

:: Website 
www.gregorysedoc.com

 

Gregory Sedoc werd geboren op 16 oktober 1981 in Amsterdam.

Gregory doorliep de MAVO, het MBO (Koken) en het MBO (Administratief/bank- en verzekeringswezen). Eind april 2005 heeft Gregory zijn militaire basisopleiding afgerond en sinds 11 mei 2005 is hij toegetreden bij de Defensie Topsport Selectie, waar hij nu werkzaam is als onderofficier van de Sportcommissie KL. De Defensie Topsport Selectie geeft hem de mogelijkheid werk en sport te combineren.

Gregory is vanaf zijn 6e lid van de Amsterdamse Atletiekvereniging 'AAC'. Doordat zijn beide ouders atleten waren rolde hij er vanzelf in. Zijn vader Roy Sedoc was in de tweede helft van de zeventiger jaren eveneens een succesvol atleet (4 x NK verspringen indoor, 6 x NK hink-stap-sprong indoor). Gregory woont in Almere. 

Aanvankelijk leek het verspringen zijn specialiteit te worden, maar na een lange blessureperiode besloot hij over te stappen naar het onderdeel hordelopen. Gregory kwam terecht in een trainingsgroep die onder leiding staat van Ineke Bonsen. Op 16 jarige leeftijd nam hij deel aan de Jeugd Olympische dagen in Lissabon. In datzelfde jaar werd hij uitgenodigd voor de Nationale hordeselectie en mocht hij met de andere goede hordelopers trainen. Er werd al op jonge leeftijd tegen hem gezegd dat hij te klein zou zijn voor het hordelopen en dat hij het niet ver zou schoppen. Dit heeft hem gemotiveerd het tegendeel te bewijzen.

Gregory heeft aan alle grote mondiale toernooien meegedaan, onder andere Nederlandse Kapioenschappen (hij werd 3 keer Nederlands Kampioen), EK, WK en de Olympische Spelen. In 2003 behaalde hij een bronzen medaille op de EK voor atleten onder 23 jaar.

Gregory werd in 2006 verkozen tot sportman van het jaar. Hij ontving een 'Fanny Blankers Koen award', de prijs is vernoemd naar de Nederlandse atlete Fanny Blankers Koen.

Ttijdens het NK indoor in het Belgische Gent heeft Gregory in de serie een nieuw persoonlijk record gelopen. Gregory liep in de tweede serie een beste tijd van 7,64 sec. Ondanks een blessure aan zijn bovenbeen wist Gregroy toch een bijzonder goede tijd te lopen.

Tijdens het Europese indoorkampioenschap heeft Gregory op 2 maart 2007 een gouden medaille behaald in de categorie 60 meter horden. In zijn eerste finale op een internationaal toernooi won hij de finale nipt voor landgenoot Marcel van der Westen (7.64). Met een tijd van 7,63 sec was Gregory de concurrentie te snel af. Het is voor het eerst sinds Neli Cooman in 1994 dat er weer een gouden medaille wordt gehaald op een Europees indoor kampioenschap. Met dit nieuw persoonlijk record van 7,63 heeft Gregory zich geplaatst voor de finale op het EK indoor atletiek in het Engelse Birmingham.

Het jaar 2008 zal in zín geheel in het teken staan van de Olympische Spelen in Beijing.

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!