:: Biografie

 GUILLY KOSTER

:: Website 
www.guilly.nl

 

Guilly Koster is geboren op 2 april 1955 in Paramaribo, Suriname. 

In 1962 emigreert het gezin Koster naar Nederland. Na 5 jaar, in 1967 remigreert het gezin terug naar Suriname om vervolgens in 1970 weer terug naar Amsterdam te keren. Na roerige jaren 60 en 70 komt hij in de muziek terecht. Tijdens het vele reizen schrijft Koster zijn avonturen op en rolt op die manier de journalistiek in. Op Ibiza leert hij zijn Zweedse vrouw Susann Nilsson kennen waar hij 3 kinderen mee krijgt. Narada, Charlee en Jazzmin. Wanneer Wendell, Guilly's oudste zoon uit een eerder samenzijn, zich bij de familie voegt is zijn gezin compleet. Dat huwelijk hield 21 jaar stand. Guilly's huidige levenspartner is de actrice-theatermaker Caroline van Leerdam. 

Guilly Koster is programmamaker en producent. Zijn streven is mensen aan het woord te laten die je anders niet hoort, mensen op plekken uit te nodigen waar je ze anders niet ziet. In zijn werk weerspiegelt hij de Nederlandse Maatschappij, gericht op culturele dynamiek. De taal die hij spreekt drukt zich uit in fictieve en non-fictieve prgramma's. Koster voert en leidt debatten op alle niveau's en produceert producties die gericht zijn op hedendaagse aktuele thema's die stroken met zijn denkwijze. 

Als programmamaker en presentator voor televisie is hij bekend bij de VPRO, de NPS, De Humanistische Omroep en MTNL.

2000 - Heden Guilly wordt door Jessica Dikmoet naar MTNL (Multi Culturele TV Nederland) gehaald en presenteert daar 4 jaar lang een studio programma dat de naam Boter, Kaas en Eieren krijgt. Ook is er het begin van Koster carriere als theater producent. Hij produceert het  theatrale spektakel: Het Slavernij Moment Nu van  regisseur Berith Danse. Hierna volgen vele theater en televisie producties.

1990 -  2000 Als freelancer heeft Guilly verslaggeving gedaan voor het Nieuws van RTL4. Alle grote gebeurtenissen in Suriname verslaat hij met een ENG team. Hij werkt o.a. samen met Margo Smit en Annemarie de Jong. In 1995 maakt Koster de overstap naar de Humanistische Omroep. Met Eveline van Dijck als eind-verantwoordelijke maakt hij 3 seizoenen Massiv.

1980 - 1990 Guilly bedenkt en presenteert samen met Ivette Forster bij de VPRO het eerste 'zwarte' televisie programma van Nederlandse makelij: Bij Lobith. Hiermee legt hij de basis voor alle 'kleurentelevisie'.

Muziek is altijd Koster's passie geweest. Als kleine jongen bouwde hij tijdens de handenarbeid lessen kartonnen gitaren. Samen met hartsvriend Robert Harman Sordam jr.  besloot Guilly al op 7-jarige leeftijd dat er een band moest komen waarin beiden zouden spelen. Die band kwam op 18 jarige leeftijd en heette Roguill. Dat was een gitaar groepje dat sterk aan Simon en Garfunkel deed denken. Daarna volgde de Guillty, The Band Rollin' waarin Persijn Joling en Michel de Groot respectievelijk gitaar en bass speelden. Ook de band Milestone Emancipation waar kleurrijke types als PI MAN (Imro Belliot) en Odongo uit voortgekomen zijn werd door Koster opgericht. Met The Rubber Duck Band, de voorloper van Koster's huidige band Convoi Exceptionel bestormde hij internationale podia in Duitsland en Spanje. 

Guilly werd persoonlijk door Paul Ackett gevraagd om het Tuinpaviljoen op het Noorth Sea jazz festival te presenteren. Dat heeft hij 20 jaar gedaan. Als presentator op dit grandioze festival werkte hij met alle groten der aarde op het gebied van jazz. van Miles Davis tot Dizzy Gillespie en van The Yellow Jacketts tot Ray Baretto. Chaka Khan, the Brecker Bros, maar ook Alicia Keys speelt op dit festival.

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!