:: Biografie

 GUUS PENGEL

:: Website 
www.guuspengel.nl

 

Guus Pengel werd geboren in 1963 te Den haag, Nederland.

Guus heeft tot zijn twaalfde in Nederland gewoond. Suriname kwam op twee manieren in zijn leven. Elke zondag ging hij met zijn familie naar de EBG kerk in Den Haag en daar kwamen ze andere Surinamers tegen. Zijn ouders draaiden lp's van Surinaamse artiesten als Lieve Hugo, Oscar Harris & The Twinkle Stars en Max Woiski Jr. Guus verstond toen nog geen Sranan, maar al die liedjes zijn hem wel bijgebleven.

Guus schrijft scripts en muziek voor theater en televisie. Hij was als schrijver/adviseur onder andere betrokken bij de theater- en televisieshows van Jörgen Raymann en Howard Komproe. 

Guus werkte mee aan "a tribute to the King of Kaseko Lieve Hugo". Het moet ongeveer 1999 zijn geweest dat hij als leider mee was met een kinderkamp van de EBG. Allemaal kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, met een Rotterdams, Amsterdams of een Utrechts accent. Guus had een hele week met ze opgetrokken en een leuke tijd met ze gehad en hij dacht op de laatste dag, deze kinderen zijn wel zwart, maar van Suriname weten ze niets meer. De hele week hadden ze heerlijk Surinaams eten gegeten van oudere vrouwen die voor hun hadden gekookt en op de bonte avond besloten zij deze vrouwen te bedanken. Het bandje van Guus speelde 'Blaka Rosoe' en tot zijn verbazing antwoordde de hele zaal (dus ook al die kindertjes, massaal de tweede zin als met 'Tjari mi go na in yu hati'). Op dat moment wist Guus: 'Als theatermaker moet ik iets doen met Lieve Hugo en zijn rol in de Surinaamse muziek'.

Voor theater Cosmic schreef Guus onder andere 'Follow the leader?', 'Romeo N Juliette', 'A Young Caribbean Xperienz' en de theatersoap 'Snorder'!. Verder heeft Guus medegeschreven aan het theatrale stuk 'de tranen van den Uyl' die op 4 december 2005 in het Amsterdamse Paradiso werd vertolkt door onder andere acteur Kenneth Herdigein en politicus Wouter Bos.

Zijn mooie muziekteksten zijn onder andere vertolkt door Steve Mariat, Carlo Goedhart, Manoushka Zeegelaar-Breeveld en Jörgen Raymann.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!