:: Biografie

 HELLEN GILL

:: Website 
www.hellenjgill.nl

:: E-mail 
hellenj.gill@hccnet.nl

 

 

Hellen J. Gill werd geboren in 1951 te Paramaribo.

Hellen J. GillHellen heeft de vooropleiding muziek op het conservatorium te Leeuwarden gedaan, maar kon al gauw als beroepsartiest aan de slag met Gerda Havertong. Van diverse (Surinaamse) muziekleraren heeft Hellen (tot heden) les gehad (privť als op de muziekschool). 

Een paar jaar heeft Hellen als (muziek) leerkracht les gegeven op diverse basisscholen, maar het andere avontuur lonkte; het theater/muziekpodium werd haar 2e thuis. Hellen heeft diverse opleidingen/cursussen/workshops en ervaringen op het gebied van theater (licht en geluid), muziek, film/tv (figuraties) en radiotechniek gevolgd. Ze heeft gewerkt met diverse (professionele) artiesten.

Hellen Gill is de vaste begeleider van de actrice/zangeres Gerda Havertong. Ze bespeelt verschillende instrumenten en manifesteert zich als een levenslustige, inspirerende en veelzijdige metgezel van de entertainer. Voor haar vrienden en vriendinnen is Hellen een permanente aandachttrekker. Als ze geen muziek maakt heeft ze wel het hoogste woord of maakt anderszins geluiden met haar handen of haar mond. Maar wat bijna niemand weet is dat Hellens gedrag te maken heeft met haar persoonlijke geschiedenis. Ze verloor al vroeg haar man en haar vader. En het leven had nog meer verschrikkelijkheden voor haar in petto.

Hellen is fan van Otis Redding, Eric Clapton, Djinti, Eddy Veldman, Thelasinga uit Suriname, de oudere generatie jazz/bleus artiesten en vele andere muzikanten. Naast de familie, hebben vooral de soeurs (nonnen) haar muzikaal gevormd. Het talent bracht haar het nodige plezier in het musiceren.

10 juni 2007 presenteren Hellen & Friends de nieuwe CD 'Sibibusi' in theater de Meervaart te Amsterdam. Op de CD werken onder andere Carla Bakboord, Marjan Berk, HenriŽtte van Berkel, Noraly Beyer, Francine van Dam, Gilda Dannarag, Dineke Deelman, Thea Doelwijt, Franky Douglas, Lydia Emanuels, Rolanda van Embricqs, Glenn Gaddum, Hellen J. Gill, Gerda Havertong, Denise Jannah, Lesley Joseph, Patrick Lauwerends, Dhroeh Nankoe, Lucia Nankoe, Ana Pinas, Fanti O' Brian en Celestine Raalte mee.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!