:: Biografie

 HELGA FREDISON

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Helga Fredison werd geboren op 20 december 1957 in Paramaribo. 

Helga omschrijft zichzelf als een progressieve, ruimdenkende boogschutter, die zowel sociaal als maatschappelijk betrokken is. Ze heeft bij haar geboorte talenten meegekregen, die ze ontwikkeld heeft en ten dienste stelt van de gemeenschap. Denk hierbij aan haar schrijverstalenten, organisatorische kwaliteiten en haar innovatieve ideeën.

 Voorts levert Helga een belangrijke bijdrage als vrijwilligster van de RK Kerk op liturgisch en op catechetisch gebied. In Suriname heeft ze haar parochie de st.Clemenskerk, in het buitenland bij congressen vertegenwoordigd.

Suriname
Als actieve tiener kreeg Helga enige bekendheid in Suriname. Haar roepnaam was miss Smoody. Helga had een speciale voorliefde voor de radio en mocht meedraaien bij enkele radiostations: Apintie, SRS en Rapar. Haar eerste eigen radioprogramma 'The five dubble 0 underground hit show' verzorgde ze bij Rapar. Het was het enige radioprogramma met rock classics, muziek uit de underground en de mainstream. Ze heeft ook een speciale voorliefde voor dit soort muziek, gemaakt door witte en zwarte blue eyed soul artiesten, ‘Alleen al het luisteren naar de rock classics is genoeg om je in de zevende hemel te wanen’. 

In haar studietijd (MHS-secretaresse opleiding) werd Helga lid van diverse actieve bewegingen, zoals de Nationale Vrouwen Beweging en ze was freelance journaliste bij de krant.

Helga is getrouwd geweest. Ze heeft twee prachtige dochters: Roxana (26) en Sayonara (25) die beiden hun weg gevonden hebben in de maatschappij. Ook is Helga oma van een schat van een kleindochter Faith. Tussen de bedrijven door gaf ze een familieblad uit : ‘Hot Shot’. Deze naam gebruikt ze nog steeds voor  al haar ‘producties’.

 Nederland
In 1990 kwam Helga met haar dochters naar Nederland op vakantie. Zij zijn toen gebleven en ze heeft er het beste van gemaakt. Binnen de kortste keren kon ze aan de slag. Al haar activiteiten die ze in Suriname ontplooide kon ze hier voortzetten en zelf meer dan dat.

Ze zette haar radioactiviteiten voort bij radio Sranan van wijlen Botai. Dat ging niet van een leiendak, omdat ze het Surinaams niet machtig was. Toen radio Zuidoost (RAZO) werd opgericht en er gevraagd werd naar omroepers besloot ze haar bijdrage te leveren. Ze heeft toen jaren voor Vrouwen Media Netwerk op de maandagmiddag van 14.00u – 15.00u het programma VMN hot news verzorgd.

Daarna kocht ze zendtijd en verzorgd al enige jaren haar eigen programma. De naam? Hot Shot - hoe kan het ook anders. 75 % hardrock music, afgewisseld met muziek van hier, daar en overal. In het onderdeel Real things belicht Helga een actueel item. In de Hot Shot story of today bied ze de vertaling van een gevoelig, meestal Amerikaans lied.

Ondertussen kwam ze in contact met Roy Ristie van Radio Fayalobi. Voor dit station werkt Helga als special reporter.

 Wat Helga nog meer doet? Ze zet zich voor de RK kerk in. Daarnaast is ze actief in haar woonomgeving. Haar baan als secretaresse bij WSG gehandicapte zorg is heel erg intensief. Op de maandag- en vrijdagmiddag werkt ze halve dagen om zo haar eigen creativiteit de ruimte te geven. Helga's motto is: 'Ik leef niet om te werken, maar ik werk om genoeg geld te verdienen om leuke dingen te doen'.

Verder heeft ze een stichting opgericht die 'Hot Shot Events' heet. Het is een uitzendburo voor artiesten. Dus als je een evenement of een party hebt en ben je op zoek naar muzikanten, just call Helga 06-44 112 707 and everything gonna be allright.

Helga heeft voor stichting Kwakoe Events jarenlang de publiciteit rond het Kwakoefestival verzorgd. Voor de Weekkrant Suriname schreef ze artikelen. Drie jaar geleden werd ze voor haar vrijwilligerswerk bekroond door het Stadsdeel Zuidoost. Ze kreeg de ‘Grijze Muis’, een kunstwerk. Nog een bewijs voor haar inzet in dit stadsdeel? Het vernoemen van een straat en een plein naar en de realisatie van een standbeeld voor haar oom Anton de Kom: vrijheidsstrijder, schrijver en activist. Al bij al mag ze tevreden zijn met alles wat ze heeft bereikt. ‘I am a selfmade black woman and I am very proud’ Aldus Helga Fredison. 

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!