:: Biografie

 HENCK ARRON

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

 

Henck Alphonsus Eugène Arron werd geboren op 25 april 1936 te Paramaribo, Suriname. Hij overleed op 4 december 2000 te Alphen aan den Rijn, Nederland. 

Henck voltooide in 1956 de middelbare school (AMS) en vertrok naar Nederland, voor een opleiding in het bankwezen. Hij werkte enkele jaren bij de Amsterdamse Bank. Vervolgens keerde hij terug naar Suriname, waar hij bij de Vervuurts Bank ging werken. Eind 1963 werd hij onderdirecteur van de Volkskredietbank.

Arron werd in 1961 bestuurslid van de Nationale Partij Suriname (NPS). In 1963 werd hij statenlid. In 1969 werd hij waarnemend fractieleider, en in 1970 werd Arron voorzitter van de NPS. Bij de verkiezingen van 1973 was hij lijsttrekker van de Nationale Partij-kombinatie (NPK), en vervolgens formeerde hij een kabinet, waarvan hij op 24 december 1973 premier werd. Op 15 februari 1974 kondigde hij aan dat Suriname "ultimo 1975" onafhankelijk moest worden. Oppositieleider Jagernath Lachmon was hier fel tegen, maar Arron zette door. Hij leidde persoonlijk de onderhandelingen met Nederland. De Hindoestanen onder Lachmon draaiden op het laatste moment bij.

Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk, en werd Arron de eerste premier van de Republiek Suriname. Zijn regering werd geen succes. Arron schortte de verkiezingen op tot 1977. In oktober van dat jaar won de NPS de verkiezingen. Arron werd van fraude beschuldigd. In 1980 pleegden 16 sergeants van het Nationaal Leger van Suriname onder leiding van Desi Bouterse een coup. De regering Arron werd beschuldigd van corruptie en werd afgezet. Arron werd gevangen gezet. Later kreeg hij huisarrest.

In 1987 volgden vrije verkiezingen en werd Arron vice-president van de regering onder Ramsewak Shankar. In 1990 stuurde Bouterse deze regering naar huis, middels de zogeheten "telefooncoup".

Op 25 november 2000 werd Arron door president Venetiaan tijdens de herdenking van 25 jaar onafhankelijkheid onderscheiden met de hoogste Surinaamse onderscheiding: de Gele Ster.

Arron bracht in december 2000 op uitnodiging van het Koninklijk Instituut voor de Tropen een bezoek aan Nederland, samen met Jagernath Lachmon. Het tweetal debatteerde op 3 december met Jan Pronk over 25 jaar onafhankelijkheid. Een dag later, op de verjaardag van Arrons vrouw, brachten beiden een beleefdheidsbezoek aan de voorzitter van de Tweede Kamer, Jeltje van Nieuwenhoven. 's Avonds overleed Arron in zijn hotelkamer in Alphen aan den Rijn tijdens zijn slaap aan een hartstilstand. Hij werd 64 jaar oud. President Venetiaan reageerde verslagen. Enkele dagen later kwamen honderden mensen bijeen in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam. De voorgenomen huldiging van Arron in Nederland, op 9 december moest worden afgelast.

Op 25 april 2003 werd de Gravenstraat in Paramaribo omgedoopt in Henck Arronstraat. President Venetiaan hield een toespraak bij de onthulling van het naambord.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!