:: Biografie

 HENK VAN VLIET

:: Contact 
POB 304 Paramaribo Suriname

:: E-mail 
misterhit@hotmail.com

 

Henk van Vliet werd geboren op 17 december 1947 in Paramaribo. 

Henk van Vliet is de number one 'Master of Cermony' van Suriname. Het begon in 1967 bij de 'Miss Yeah verkiezing'. Zijn presentatie van de show was zo goed ingeslagen, dat vanaf toen zijn carričre als Master of Ceremonie een verzekerde toekomst tegemoet kon zien. Henk werd bekender onder de naam 'Mister Hit'. 

Henk's leerkracht Nederlands Henny de Ziel (schrijver van het Surinaams volkslied) introduceerde hem bij Eddy Vervuurt, toenmalig directeur van radio Apintie. Met zijn spreekbeurten en voordrachten had Henk zich zeer geliefd gemaakt bij De Ziel. Nauweijks een maand van de Frowein (mulo) school begon Henk bij de radio met ‘Het moedersuurtje’. Al gauw had hij diverse programma’s zoals: 'Weet je weetje', 'Hoe wij hier tesamen kwamen', 'The Boss Twenty', 'Teenage Time', 'Ditjes en Datjes', 'Candle Light', 'Soul to Soul', 'The Smashplay', 'Down Memory Lane', 'Showtime' en 'Sportrevue'. Henk was omroeper, programmamaker en journalist gedurende 23 jaren.

Omdat omroepers niet worden gewaardeerd in Suriname, begon Henk na verloop van tijd een eigen advertentiebureau, want voor het maken van levendige spotjes moest men uiteraard bij Henk van Vliet wezen. De meest bekende radiospot allertijden is zonder meer 'Taj Mahal'. Dat Henk een bezige bij was en nog steeds is, blijkt uit het feit dat hij startte met het tienerblad 'Hi Time'. Producer zijn van grammofoonplaten zag hij ook zitten.

Henk was de producer van meer dan 30 hits waaronder “Banabon”, “Veantie”, “Mi lobi wan” en “Kon we kon de”.

Samen met Joop Veenendaal richtte Henk de eerste platenmaatschappij in Suriname op te weten 'Fendal Sound Caribbean'. Deze maatschappij heeft niet lang bestaan, omdat de markt te klein was.

Als ondervoorzitter van 'de Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur' in Suriname is Henk al 25 jaar bezig met de organisatie van het grootste muziekevenement van Suriname namelijk het componistenfestival 'Suripop'.

Henk hield zich bezig met alles wat raakvlakken had met de media en showbiz. ‘Ik heb steeds doelen in mijn leven gesteld,’ vertelt hij, ‘ tot mijn 30ste zou ik studeren en tot mijn 40ste omroeper zijn, en dat is ook zo geworden.’ Hij haalde zijn onderwijzersakte, de hoofdakte,  Nederlands LO, deed twee jaar de opleiding MO Nederlands en volgde een aantal management trainingen.

Henk is presentator geweest van honderden live shows en evenementen in zowel Suriname als daar buiten. Terug in de tijd herinnert hij zich de presentatie van de enige buitenlandse groep die vijftien shows in Suriname heeft gegeven, namelijk de Volendamse groep The Cats. ‘Ze hebben het toen helemaal gemaakt in Suriname in Theater Star en Theater Empire.’ Maar ook buitenlandse artiesten als: Mai Tai, The Merrymen, Wendy Alleyne, Tomorrows Children, Keith Lynn, Eddy Floyd, Mighty Sparrow, Sweet Inspiration (de vaste backgroundvocalisten van Elvis Presley), Vader Abraham, Billy Jones, Corry, Barbara Lynn, Dobbie Dobson, Humphrey Cambell, Denice Jannah, Jackie Opel, Yellow Man, Kassav, Beto Barbosa, Las Chicas del Can, Oscar d’Leon, The Maytalls, en The Twinkle Stars, om er maar enkele te noemen uit de reeks. Maar Henk stond ook bij de grootse huldiging van Anthony Nesty in het Suriname Stadion, nadat Anthony het Olympisch goud had gewonnen op de 200 meter vlinderslag.

Ook in Nederland heeft Henk van zich laten horen. De Soundmixshow en de Pleasure Party die ook wel door Ron Brandsteder werd gepresenteerd, heeft hij geleid. Ook de reünie van The Falling Stones (Den Haag 2002 en  Rotterdam 2005) en The Nights of the Lights in Amsterdam.

Toen radio Apintie in 1982 werd gesloten door de toenmalige machthebbers, vertrok Henk naar Nederland waar hij twee jaren veel geld verdiend heeft met zijn muziekhandel Disco L’Avenir, waar men terecht kon voor alle Surinaamse platen. Toen Radio Apintie weer mocht uitzenden, belde de directeur hem op met het verzoek terug te komen. Henk dacht er geen twee keer over na en hij liet alles achter in Nederland. Henk heeft  nooit spijt gehad over dit besluit.

Het liefst presenteert Henk Missverkiezingen. Voor zijn mediawerk en bijdrage in de showbiz werd Henk in 1999 door de president van de Republiek Suriname Jules Wijdenbosch onderscheiden tot Ridder in de ere orde van de Palm.

Op de televisie deed Henk de bekende Disco Amigo Familyshow en  Promolive, nu verzorgt hij de informatieve programma’s: In the Spotlight en SZF-Magazine. Sinds 1988 is hij in dienst van het Staatsziekenfonds, waar hij hoofd is van de afdeling Marketing, Sales & Public Relations. Hij is verantwoordelijk voor de voorlichting aan sowieso 130.000 verzekerden en brengt de informatie dan ook op een zodanige manier dat iedereen die er belang bij heeft, weet waar hij over praat. Elke donderdagavond is hij 15 minuten lang te zien op de Staatstelevisie.

‘Als ik de tijd en de rust heb, ga ik mijn ervaringen in de showbiz vastleggen,’ zegt Van Vliet lachend als hem gevraagd wordt wat zijn ambities zijn. ‘Als ik nog een keer mocht leven, zou ik dit alles op dezelfde manier doen.’

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!