:: Biografie

 HENNA GOUDZAND NAHAR

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Henna Goudzand Nahar werd geboren in 1953 in Paramaribo. 

Henna begon al in haar jeugd interesse te krijgen voor het schrijversvak. In de jaren í80 begon ze met het publiceren van korte verhalen en enkele jaren daarna ging ze over tot de publicatie van kinderboeken. Henna studeerde Nederlands en Literatuurwetenschappen in Suriname en Leuven.

Onder het pseudoniem Amber Nahar publiceerde zij twee kinderboeken, en voerde zij de redactie van de bundel 'Contrapunten: mythen in kunst van vrouwen: een impressie', verschenen bij Uitgeverij In de Knipscheer. 

Henna publiceerde beschouwende stukken in onderwijsbladen en werkte mee aan het nummer over Suriname van De Gids. 

In 1988 publiceerde Henna het verhaal 'De goede verwachting', over een verkiezingsteam dat op campagne gaat in het Surinaamse binnenland. In het verhaal laat ze de verdorvenheid zien van politici die in schijn idealistisch zijn. In 1990 kwam zij naar Nederland. 

Henna is naast het schrijven ook nog werkzaam in de journalistiek, ze doceert Nederlands als tweede taal in Amsterdam en is moeder. Ondanks haar drukke programma is ze toch goed in staat het allemaal te combineren met haar schrijverswerkzaamheden.

'Hele dagen in de regen' is het boek van Henna dat recentelijk is uitgegeven. Het verhaal speelt zich af in een grensstadje Abseba. Hele dagen in de regen beschrijft, met veel humor, de etnische spanningen tussen bevolkingsgroepen, machthebbers die op corrupte wijze te werk gaan en nieuwkomers die de bestaande religies trachten te beteugelen. Hoewel Henna dit boek heeft geschreven vanuit haar Surinaamse achtergrond, speelt het verhaal zich niet duidelijk af in dit land. Het grensstadje waar het verhaal zich afspeelt, is een niet bestaande stad. Hiermee kon ze ongedwongen ruimte geven aan haar creativiteit en originaliteit. 

Henna is geÔnspireerd door de geschiedenis van de slavernij in Suriname. Vele onderwerpen die zij gebruikt in haar boeken, zijn onderwerpen die haar altijd hebben geboeid.

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!