:: Biografie

 HESDY VAN WILGEN †

 

 

Hesdy van Wilgen stond bekend als één van Surinames grootste basketballers ooit, zachtaardig en een vaderfiguur, die een graag geziene gast was bij sportactiviteiten. 

Van Wilgen heeft jaren furore gemaakt in zowel het nationaal als internationaal sportgebeuren. Hij was de eerste Surinamer die gespeeld heeft in het nationaal basketbalteam van Nederland. 

Daarnaast was Hesdy ook een goede volleyballer uit de bekende sportfamilie Van Wilgen, die toppers als Ismay van Wilgen en August van Wilgen voortbracht. Met De Arend werd hij in 1973 en 1976 heren hoofdklasse volleybalkampioen. Zijn komst binnen De Arend zorgde voor een transformatie, want de basketbalploeg veranderde van ‘fon fon tiki’ in kampioenskandidaat. De titels werden behaald in 1969 en 1974. Na zijn actieve loopbaan als speler, bleef Van Wilgen nauw betrokken bij de sport. Hij is coach geweest van De Arend en had de leiding over de mannenploeg, die voor het laatst in 1980 kampioen werd. Hij heeft ook verscheidene nationale selecties onder zijn hoede gehad. Eén van zijn laatste successen als bondscoach was het Caribisch kampioenschap van de Surinaamse meisjesploeg enkele jaren terug in Guyana. Van Wilgen, de rust zelve, heeft niet alleen aan De Arend en de nationale ploegen van Suriname zijn krachten gegeven, maar ook aan Ashanti, een basketbalploeg uit Rensproject en omgeving. Die ploeg heeft hij onder zijn hoede gehad tijdens haar hoofdklassendebuut. Als blijk van waardering besloot Ashanti shirtnummer 14 te vereeuwigen en geen enkele speler van de ploeg dat nummer te laten gebruiken. Van Wilgen, die als coach bekend stond als een man die discipline hoog in het vaandel droeg, heeft jaren met rugnummer 14 gespeeld. Zijn verdiensten bleven niet onopgemerkt want in 2001 werd hij bij de aanvang van de basketbalplay-off gehuldigd als ‘basketballer van de twintigste eeuw’. Van Wilgen deed het de laatste tijd rustig aan, maar was wel op haast elke wedstrijddag aanwezig in de sporthal en had een luisterend oor voor (sport) problemen van anderen en gaf ook graag adviezen. Van Wilgen laat een vrouw en twee kinderen achter. Eén daarvan is Earl van Wilgen, die behalve basketbal, ook aan wielrennen doet. 

Hesdy van Wilgen is op 22 september 2005, kort na een verkeersongeval overleden. Het ongeluk deed zich voor ter hoogte van de Surinaamse Post Spaarbank. Hesdy was op de fiets. Binnen de Surinaamse sportwereld in het algemeen, maar in het bijzonder binnen De Arend, is geschokt gereageerd op het tragisch verscheiden van Van Wilgen.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!