:: Biografie

 HUMPHREY MIJNALS

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Humphrey Mijnals werd geboren op 21 december 1930 in Moengo, Suriname. 

Humphrey had de bijnaam 'Minna'. In de jaren 40 begon Humphrey blootsvoet met voetbal bij de club Gompers en later bij Remo op het Bronsplein in Paramaribo. 

Vanaf 1950 voetbalde Humphrey (op schoenen) bij V.V. Robinhood te Paramaribo. In de jaren dat Humphrey bij Robinhood voetbalde zijn er vele kampioenschappen behaald en heeft hij meer dan veertig interlands gespeeld voor Suriname, waar hij als grootste voetballer uit de geschiedenis van Suriname werd beschouwd. 

Ook buiten de grenzen van Suriname bewees Humphrey door uitverkiezing in het Caribische Team zijn klasse. Na een kort Braziliaans avontuur verruild Humphrey Mijnals in november 1956 het Surinaamse Robinhood voor het Utrechtse Elinkwijk. Zijn eerste competitiewedstrijd tegen Sparta, waarin de stopper/spil is opgesteld als aanvaller, verloopt niet goed. Hij wordt door een speler van Sparta uit de wedstrijd geschopt. Liggend op een brancard wordt hem toegeroepen 'Plak een postzegel van 5 cent op zijn kont en stuur hem terug naar Suriname'.

 Ook in Nederland groeide Humphrey Mijnals uit tot één van de beste verdedigers, maar omdat hij voor Suriname uitgekomen was moesten er eerst drie jaar verstrijken voordat hij voor Oranje kon worden geselecteerd.

Zijn debuut op 3 april 1960 in het Olympisch Stadion is onvergetelijk. Met een spectaculaire omhaal voorkomt Humphrey Mijnals een doelpunt van de tegenspelers Bulgarije (4-2). Vervolgens wordt er nog een wedstrijd in en tegen België (2-1) gespeeld en volgt er een trip naar Mexico, Curaçao en Suriname. In Suriname speelt Humphrey Mijnals alleen de tweede helft. Zijn ongenoegen hierover uit hij tegenover een journalist op Schiphol, niet wetende dat de gehele delegatie van de KNVB achter hem stond. Hierna is hij niet meer geselecteerd voor Oranje.

In Nederland speelde Humphrey van 1956 tot en met 1961 bij 'Elinkwijk' (waar ook zijn broer Frank speelde). En van 1962 tot en met 1963 bij 'Dos'. Humphrey Mijnals heeft zijn profcarrière in 1964 afgesloten bij '’t Gooiland' in Hilversum.

Humphrey en het Olympisch stadion hebben een bijzondere band. Zijn debuut in het Nederlands Elftal was in dit stadion. Nu wordt ieder jaar de wedstrijd Suriprofs tegen de winnaar van de Goudengids divisie om de 'Humphrey Mijnals Bokaal' in dit gerenoveerde stadion gespeeld. Ook in het museum van het Olympisch stadion wordt aandacht aan deze bijzondere speler besteed. Hij was in 1986 nauw betrokken bij de oprichting van het Kleurrijk Elftal, samengesteld uit Surinaamse profvoetballers. Doel was het steunen van maatschappelijke projecten in Suriname en het verbeteren van de integratie tussen bevolkingsgroepen.

In 1999 is Humphrey in Nederland en Suriname uitgeroepen tot voetballer van de 20ste eeuw. En in 2000 is Humphrey benoemd tot Ridder in de Ere Orde van de Gele Ster.

 Humphrey heeft augustus 2008 de sportpenning van de gemeente Utrecht ontvangen. Hij werd onderscheiden voor zijn bijzondere verdiensten. 

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!