:: Biografie

 ISAAC HAYES

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Isaac Lee Hayes Junior werd geboren op 20 augustus 1942 in de Verenigde Staten, hij overleed op 10 augustus 2008 in Memphis

Isaac is een Amerikaanse soullegende, zanger, hij bespeelde instrumenten, was songwriter, producer en acteur.

Isaac verloor op vrij jonge leeftijd zijn ouders, waarna hij werd opgevoed door zijn grootouders. Op zijn vijfde werd hij lid van het kerkkoor, waarna hij piano, orgel en saxofoon leerde spelen. Op een gegeven moment verhuisde de familie naar Memphis, waar hij speelde in enkele weinig succesvolle en voor korte tijd bestaande R&B groepen als Sir Isaac and the Doo-Dads, the Teen Tones en Sir Calvin and His Swinging Cats. In 1962 maakte hij zijn eerste opname. Na verloop van tijd speelde hij saxofoon bij the Mar-Keys, waardoor hij kwam te werken voor soulmuziek label Stax Records. Bij Stax schreef hij samen met David Porter een serie hits, waaronder de soulklassieker ‘Soul Man’ van Sam & Dave, alsmede enkele nummers voor Carla Thomas en Johnnie Taylor. Isaac was een van de belangrijkste creatieve krachten achter Stax Records. Met de albums 'Hot Buttered Soul' (1969) en 'Black Moses' (1971) gold hij destijds als de topartiest van Stax.

In 1967 kwam zijn debuutalbum als soloartiest uit, Presenting Isaac Hayes’. Het album was een redelijk succes, maar het was zijn tweede album, Hot Buttered Soul’ uit 1969, dat de grote doorbraak betekende. Het album stond vol met sensuele soulmuziek en werd een groot commercieel succes. Met dit album vestigde hij een herkenbaar imago, bestaande uit zijn voorliefde voor donkere zonnebrillen en gouden sieraden.

 Met de filmmuziek voor Gordon Parks' film Shaft (1971) had Isaac zijn grootste succes te pakken. De met een orkest ondersteunde funky grooves van de film sloegen enorm aan en zowel de soundtrack als de single 'Theme from Shaft' werden grote hits. Isaac werd genomineerd in de twee muziekcategorieën van zowel de Golden Globes als de Oscars en mocht zowel de Golden Globe voor Beste filmmuziek, als de Oscar voor Beste liedje mee naar huis nemen, de eerste keer dat een Afro-Amerikaanse componist deze prijs won.

 In 1975 richtte Isaac zijn eigen label op ‘Hot Buttered Soul Records’. Na een aantal teleurstellende albums kwam hij in 1977 weer terug met de LP ‘A Man and a Woman’, die hij samen met Dionne Warwick opnam. Vanaf de jaren zeventig liet hij zich ook zien als acteur, eerst in blaxploitation-films, later ook in andere rollen. Zo was hij in 1974 te zien in ‘Truck Turner’ (zijn enige hoofdrol in een film), in 1981 in ‘Escape from New York’ en in 1988 in ‘I'm Gonna Git You Sucka’!

 In de jaren 90 bekeerde Isaac zich tot Scientology. Ook sprak hij de stem in van de schoolkantinehouder Chef in de populaire animatieserie ‘South Park’. Alhoewel de rol slechts bedoeld was voor één aflevering, werd Chef zo populair dat hij een regelmatig terugkerend personage werd. ‘Chocolate Salty Balls’, een door Isaac ingezongen nummer afkomstig uit de ‘South Park’ aflevering ‘Chef's Chocolate Salty Balls’, werd in 1998/1999 een wereldwijde hit, die onder andere nummer één werd in het Verenigd Koninkrijk. In maart 2006 gaf Isaac aan zijn medewerking met het programma te willen beëindigen, omdat volgens hem het programma opmerkingen over zijn en andere religies maakt, die getuigen van intolerantie. Hij deed deze uitspraken na een aflevering waarin Scientology en bekende aanhangers van de religie, Tom Cruise en John Travolta, op de hak werden genomen.

 In 2002 werd Isaac Hayes opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Isaac stierf hij op 65-jarige leeftijd. Hij werd thuis door zijn vrouw gevonden, naast zijn fitnessapparaat. In een plaatselijk ziekenhuis konden artsen alleen nog maar zijn dood vaststellen. Hij stierf tien dagen voor zijn 66e verjaardag.

 

      © 2008 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!