:: Biografie

 IVAN TAI-APIN

:: Website 
www.ivanpatrick.hyves.nl

 


Ivan Patrick Tai-Apin werd geboren in Paramaribo. 

Ivan Tai-Apin is een duizendpoot op entertainment gebied. Op 21 jarige leeftijd maakte hij de overstap van zijn geboorte land Suriname naar Nederland om te gaan studeren. Al gauw ging een nieuwe wereld voor Ivan open. De studie die hij volgde bleek hem niet te kunnen boeien, al zijn aandacht ging naar een nieuwe interesse, namelijk entertainen. Zijn eerste officiŽle opdracht deed hij voor Studiname (een vereniging voor Surinaamse studenten in Nederland) als interim Activiteiten Commissaris. Hiervoor organiseerde hij een open podium waarbij hij betrokken was als projectmanager en acteur. GeÔnspireerd door deze ervaring startte hij met het volgen van acteerlessen bij de toneelvereniging RISK o.l.v. regisseur Han Hazewindus, waar hij vier jaar met veel plezier toneel heeft gespeeld. Daarnaast kreeg Ivan ook steeds meer casting opdrachten binnen op het gebied van fotografie, film en commercials.

Zijn eerste officiŽle opdracht als acteur krijgt hij van regisseur Jan-Willem de Kok als Stanley, in de film 'een grap gaat op reis'.

De interesse van Ivan groeide op een gegeven moment dusdanig dat hij besloot om een regie masterclass te volgen om zodoende zelf acteerles te kunnen geven. Na dit anderhalf jaar te doen werd Ivan aangetrokken als regisseur voor het controversiŽle Rotterdamse kledingsmerk Truus Trendy. Dit doet hij 2,5 jaar lang met shows door heel Nederland. In dezelfde periode werd Ivan ook gevraagd om deel te zijn van de cast van verschillende pretparken in Nederland (Dolfinarium, Blijdorp, etc.). Zowel in Blijdorp als in Dolfinarium is men onder de indruk van zijn entertainment skills. In februari 2008 werd Ivan door Stichting Eenheid is Kracht benaderd om de regie van de Eenheid is Kracht Awardshow van maart 2008 te doen. Dit project pakte hij met beide handen aan. In 2007 en 2008 regisseerde Ivan de Eenaktergroep van toneelvereniging RISK. Met deze groep won hij 2 jaar achtereenvolgens het Studenten Eenakterfestival in Rotterdam.

In November 2008 was Ivan verantwoordelijk voor de live entertainment op het Kinderrechten Festival, georganiseerd door de Rotterdamse Jongerenraad, waarbij ruim 50 verschillende karakters rondliepen om de aanwezige kinderen te vermaken. Het trainen van de acteurs en het regisseren van de acts vond allemaal plaats onder zijn verantwoordelijkheid. Het coachen van de leerlingen van verschillende basisscholen in Rotterdam die meedingen naar de eerste prijs in de Right 2 Be a Starshow, een talentenwedstrijd voor kinderen van 9 tot 12 jaar,  ziet Ivan als een van de hoogtepunten van zijn regiecarriŤre. Intussen is Ivan in 2008 ook te zien als acteur in de monoloog Sitoís Redding o.l.v. regisseur Jenny Troenodikromo. Dit stuk wordt opgevoerd tijdens Culturalis in Den Haag. In ditzelfde jaar werkt hij als acteur ook samen met Caroline van Leerdam voor een optreden tijdens het debat 'hoe vrij ben jij', in NO LIMITS in Amsterdam.

In 2009 ruilt Ivan de rol van regisseur van de Eenheid is Kracht Awardshow in voor de rol van Executive Producer van dezelfde Awardshow, waarbij hij is belast met de creatieve invulling van het programma. Ook ontfermt hij zich regietechnisch over de drie eigen producties die Stichting Eenheid is Kracht tijdens deze show op de planken zet.

Het ondersteunen van jongerenprojecten/-organisaties neemt bij Ivan een belangrijke plaats in. Zo adviseert en/of ondersteunt hij regelmatig de volgende organisaties op casting/regie/concept gebied: Stichting Prikkeldraad, HD-Entertainment, theaterstuk Anansie, Klokslag 3 en Speelfilm Nina. De afgelopen 10 jaar is Ivan bezig geweest zijn expertise inhoudelijk te verbreden. De komende tien jaar heeft hij als doel entertainment projecten te ontwikkelen en ook jongeren met  talent de juiste tools en technieken aan te leren en een podium te bieden zodat ze zelf een weg kunnen banen in deze harde entertainment wereld.

 

      © 2009 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!