:: Biografie

 JACKIE CHAN

Jackie Chan (I)

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Jackie Chan werd geboren op 7 april 1954 in Hong Kong.

Hij kreeg bij de geboorte de naam Kong-sang Chan, en nam later de naam Cheng Long aan.

Jackie Chans ouders werkten beiden voor de Franse ambassadeur in Hong Kong. Bij zijn geboorte was Jackie Chan met 11 pond een zware baby. In een interview beschrijft Jackie zich in zijn latere jaren als een ondeugend kind.

Jackie is een wereldberoemd acteur uit Hongkong, die in vele tientallen films een hoofdrol speelt. Behalve acteur is hij ook zanger, regisseur en producent van vele films. Wereldwijd heeft hij miljoenen fans.

In 1983 trouwde Chan met Lin Feng-Chiao, een actrice uit Taiwan, van wie hij later weer scheidde. Hierna heeft Chan naar verluidt nog veel andere vriendinnen gehad, onder wie de beroemde Taiwanese zangeres Teresa Teng.

 Chan studeerde aan de Chinese academie voor dramatiek. Enkele kenmerken van zijn stijl, waarin hij heel anders acteert dan bijvoorbeeld Bruce Lee, zijn de humor en grappen die in veel films verwerkt zijn, en de uitgebreide acrobatiek die bij de zelfverdediging wordt gebruikt. Hij is enorm snel in zijn uitvoering van kung fu, en beheerst diverse wapens die daarbij traditioneel worden gebruikt zeer goed. Diverse films, zoals Snake and Crane Arts of Shaolin, spelen zich af in het oude China, vele ook in het moderne China en Hongkong. Een aantal recentere films spelen zich af in het Westen, veelal de Verenigde Staten, maar ook wel in andere landen: Who am I speelt zich deels af in Nederland.

 In sommige van Chans films is er een verwijzing naar films van Bruce Lee. New Fist of Fury kan bijvoorbeeld gezien worden als een vervolg op de film Fist of Fury van Bruce Lee, en in de film City Hunter wordt op een cruiseschip toevallig een film van Bruce Lee vertoond, en kan men Jackie Chan technieken die Bruce Lee uitvoert succesvol zien nadoen tijdens een gevecht, wat een komisch effect veroorzaakt. Telkens blijft Chans stijl echter totaal anders dan die van Lee.

Voor zijn carriŤre als acteur is Chan enige tijd zelf stuntman geweest, en werkte als zodanig mee aan films van onder meer Bruce Lee. Jackie Chan gebruikt, in ieder geval in zeer veel van zijn films, geen stuntmannen, en gevaarlijke stunts worden niet door trucage uitgevoerd, maar echt. Hij deinst er bijvoorbeeld niet voor terug om zelf echt uit een helikopter op het dak van een gebouw te springen. Door de jaren heen heeft hij dan ook veel blessures gehad, zoals botbreuken. Lange tijd lukte het Chan en zijn medewerkers niet zich te verzekeren, omdat alle verzekeringsmaatschappijen de stunts die werden uitgevoerd veel te gevaarlijk vonden.

In een interview beschrijft Jackie Chan het gevaarlijkste ongeluk dat hij ooit heeft gehad, dat hij bijna niet overleefde. Dit gebeurde in JoegoslaviŽ, bij de opnames voor de film Armour of God. Chan sprong van muur tot muur, op zich voor hem niet zo'n gevaarlijke stunt, maar hij kon zich niet goed vasthouden aan een tak, die mogelijk te vochtig was. Hij viel ongeveer 30 meter en liep zeer ernstige verwondingen op. De reden die Chan geeft voor het zelf uitvoeren van gevaarlijke stunts is dat mensen niet naar de film komen om stuntmannen te zien acteren. 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!