:: Biografie

 JAMIE FOXX

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Eric Bishop werd geboren op 13 december 1967 in Terell, Texas. 

Jamie's moeder was een geadopteerd kind en haar huwelijk met Jamie's vader liep mis. Jamie bracht veel tijd door bij zijn grootouders en vanaf zijn derde jaar kreeg hij pianolessen van zijn oma. Zijn opvoeding was vrij streng, hij zat onder andere bij de Boyscouts en zong in een kerkkoor. 

Tijdens zijn collegetijd deed Jamie veel muziekervaring op en hij had ook een eigen R&B-band, waarvan hij de zanger was. Het was in die tijd (rond 1989) dat vrienden hem het toneel opduwden omdat hij op school al was uitgegroeid tot komiek van de klas. Zijn leraar gebruikte Jamie als een beloning: als de klas zich goed gedroeg mocht hij een aantal moppen vertellen. 

Als Stand-Up Comedian merkte hij dat hij ook succes had bij het grote publiek en artiest Jamie Foxx was geboren. Al snel volgden castings voor de televisieseries 'Roc' en 'In Living Colour' waarin de Wayans broers en ook Jim Carrey zaten. De serie is het best te omschrijven als een 'afro american focussed comedy sketch show'. 

Jamie's eerste rol in een film was in 1992 in het geflopte 'Toys' met Robin Williams. Daarna speelde hij in 1996 in de romantische komedie 'The Truth About Cats and Dogs'. In datzelfde jaar kreeg hij zelfs zijn eigen comedyserie 'The Jamie Foxx Show' op tv en hij haalde er hoge kijkcijfers mee. In 1999 kreeg hij een rol naast Al Pacino in Oliver Stone's 'Any Given Sunday' als de opvliegende football-nieuwkomer Willie Beamen. 

Zijn eerste hoofdrol kreeg hij in 2000 in de komische actiethriller 'Bait'. Vlak daarop volgde een belangrijke rol met Will Smith in Michael Manns productie 'Ali' over het leven van zwarte bokser Mohammed Ali. 

2004 was een belangrijk jaar voor Jamie Foxx. Hij speelde de rol van Stan 'Tookie' Williams in het drama 'Redemption, 'The Stan Tookie Williams Story'. Daarnaast werkte hij opnieuw samen met Michael Mann en speelde naast Tom Cruise de hoofdrol in de thriller 'Collateral'. Maar het is vooral de glansrijke vertolking van de legendarische blinde muzikant Ray Charles in de biopic 'Ray', die Jamie Foxx als serieus acteur op de kaart zet. Hiervoor viel hij meerdere malen in de prijzen, en kreeg ook een Oscar voor Beste Acteur.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!