:: Biografie

 JEFFREY SPALBURG

:: Website 
www.spalburg.nl

:: E-mail 
Info@MCJeff.nl

 

Jeffrey Spalburg werd geboren op ? 

Jeffrey vormde een duo met Najib Amhali, schreef de teksten voor Jörgen Raymann en beatboxte voor Brainpower. Nu beatboxt hij solo zijn eigen teksten. 

Jeffrey Spalburg is acteur, schrijver, MC en stand-up comedian. Je kan hem de afgelopen jaren in vele hoedanigheden zijn tegengekomen. Op het podium bij "Made In Da Shade", als MC op 'Dance Valley', of als schrijver voor Tv programma's. Jeffrey is vast verbonden aan het Comedy Cafe in Amsterdam waar hij vaak te zien is. Helemaal in zijn eentje, maar nooit alleen.

Het was in de hiphopscene waar MC Jeff (toen nog onder de naam MC Cocktail) zijn eerste stappen zette op het 'Master Of Ceremony' gebied. Begonnen in verschillende (underground) rapgroepen en later in een aantal bands (o.a. The Hipbone Connection en Horn of Plenty) leerde hij de kunst van het MC-en.

Een goede leerschool: naast het schrijven van nummers kreeg hij, onder invloed van het publiek, de kunst van het freestylen (improviseren) onder de knie. Hoewel bij de optredens alle nummers van tevoren vaststonden, was zo'n freestyle-sessie meestal het hoogtepunt van de avond.

Later, onder de naam Brothers Of Showbizz hoste hij jarenlang samen met zijn collega Najib Amhali diverse festivals. Door hun geheel eigen wijze van presenteren waren de Brothers graag geziene gasten op o.a. Bevrijdingspop, Racism Beat It, Lowlands en De Megafestatie. Hier was het vooral snel inspringen op het publiek en op onverwachte situaties. Het aankondigen van de verschillende bands gebeurde altijd met een chant of een rap zowel in het Engels als in het Nederlands, al dan niet voorzien van een 'human-beat box'. Met dit duo heeft hij getekend bij Columbia Records en bracht enkele Nederlandstalige CD singles uit, waarvan "Passie" in 1996 een bescheiden hit werd.

Naast zijn werk als freelance MC bij verschillende groepen, zowel live als op CD (o.a. Saskia Laroo) begon hij aan een ander avontuur. Hij combineerde zijn twee grote liefdes, theater en hiphop, tot een nieuwe vorm en toerde met zijn eigen gezelschap Made In Da Shade in binnen- en buitenland. De groep had veel succes met hun optredens en werd gezien als de pioneer op het gebied van Urban Theater in Nederland; een rauwe, directe, snelle vorm van theater die veel navolging heeft gekregen. MC Jeff is binnen de groep nog steeds actief.

Het zelf schrijven begon een steeds belangrijkere plaats in te nemen en naast zijn eigen producties begon Jeff ook steeds meer te bedenken en schrijven voor derden. Sinds 1998 is hij de vaste tekstschrijver van cabaretier Jörgen Raymann, voor zowel het theater als voor de tv.
Jeffrey schrijft al jaren materiaal voor andere artiesten, maar nu heeft hij de stap gewaagd om ook zelf op te treden. Met zijn innemende uitstraling weet hij het publiek voor zich te winnen. Zijn muzikaliteit wordt in zijn show verwerkt en zorgt voor een spetterend optreden. Sinds begin 2005 behoort Jeffrey tot de vaste kern van het Comedy Café. Let goed op deze comedian, Jeffrey is een multi-talent.

Fatu, Stand up Comedy podium in Zuidoost, viert 27 februari 2011 5 jarig jubileum. Een 'Fatu breken' is een Surinaamse uitdrukking en betekent lachen, genieten en een andere kijk nemen op de samenleving met vrienden of familie. En dat is wat Fatu elke laatste zondagmiddag van de maand brengt met performances van stand up comedians en cabaretiers. In de pauze kan het publiek genieten van een Surinaams hapje en een drankje en zorgt DJ Phantom van de Raggadonz voor speciale muzikale sfeer. Elke laatste zondag van de maand trakteert vaste host Jeffrey Spalburg het publiek op pure comedy en rauw cabaret. In 2006 ontstond bij hem het idee voor 'Fatu' en het bleek een groot succes!  

 

      © 2011 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!