:: Biografie

 JEFFREY WAMMES

 

:: Website 
www.jeffreywammes.com

 

Jeffrey Wammes werd geboren op 24 april 1987 in Utrecht, Nederland.
Jeffrey Wammes
 
Jeffrey's vader Theo is een Nederlander en zijn moeder Ciska is kwart Surinaams en een kwart Antiliaans. Maar hij voelt zich meer Nederlander. Jeffrey heeft twee zussen, de voormalige turnster Gabriëlla en karateka Priscilla. 

Toen Jeffrey 3 was werd zijn zus Gabriela als turntalent ontdekt en kwam ze bij 'Pro Patria Zoetermeer'. Elke ochtend reed Jeffrey met moeder of vader mee om Gabriela naar turnen en naar school te brengen. Zo leerde Jeffrey de sport kennen. Toen Jeffrey ook een talent bleek, die bij Pro Patria Zoetermeer mocht trainen, verhuisde het gezin Wammes naar Zoetermeer. Zijn eerste trainers waren Eric van de Meer en Frans van Elteren. Jeffrey begon op 5 jarige leeftijd met turnen. Dat groeide uit tot zo'n 28 uur per week bezig zijn met sport, wat hij met veel plezier doet.

In het dagelijks leven volgt Wammes de opleiding internationale groothandel. 

Omdat er op een bepaald moment voor zijn ontwikkeling als turner meer trainingsuren en specifieke toestellen en training vereist waren, gekoppeld aan een opleiding die te combineren was met zijn sport, stapte Jeffrey in 1994 op z’n 11de over naar de turnclub in Rotterdam. Daar ging hij trainen onder leiding van Rob Stout en Liu Ming, ex-bondscoaches van respectievelijk Nederland en China. Dat werd elke dag naar Rotterdam reizen, 2x per dag totaal 30 uur per week trainen. Op een bepaald moment verving de club Liu Ming door Jos Eigenbrood. Vanaf 2000 heette de club SDS Heren Rotterdam. In Rotterdam ontwikkelde Jeffrey zich van veelbelovend talent tot een vaste waarde voor de Nederlandse turnsport. Eerst bij de junioren en sinds 2004 bij de senioren. Jaren van hard werken en gedreven trainen betaalden zich uit in diverse medailles op de NK’s, internationale wedstrijden en toernooien. In 2004 lag hij al op koers, maar een blessure op brug bij het EK strooide nog roet in het eten. Al wist hij tijdens het NK van dat jaar -op één hand- toch de gouden medailles veilig te stellen op vloer èn sprong, twee van zijn favoriete toestellen èn specialiteiten. Op de Wereldbekerwedstrijden in Lyon (maart 2004) en Gent (november 2005) wist hij zijn eerste zilveren en bronzen medaille te veroveren. In zijn eerste internationale seizoen wist hij zoveel finaleplaatsen tijdens de wereldbekerwedstrijden te verzamelen, dan hij uiteindelijk mocht aantreden in de grote Wereldbekerfinale in december 2004 in Birmingham, UK. Daar behaalde hij een verdienstelijke 6de plaats op vloer, waarbij gezegd moet worden dat als hij een handstand in zijn oefening een paar seconden langer had aangehouden hij zeker was geweest van een medaille. Jeffrey heeft zodoende toen zijn visitekaartje bij de internationale turnwereld gepresenteerd.

2005 belooft een kroonjaar te worden voor de jonge sporter die samen met Yuri van Gelder het boegbeeld vormt van de Nederlandse heren turnsport. In februari 2005 won hij voor het eerst in de turngeschiedenis twee gouden medailles voor vloer en sprong tijdens de World Cup in New York. Een ongekende prestatie voor een Nederlandse turner van 17 jaar oud. Hierna kwalificeerde hij zich met overtuigende cijfers zowel voor het EK in Debrecen begin juni en het NK in Emmen eind juni. In Debrecen haalde hij een historische bronzen medaille op sprong, net geen derde plaats bij vloer en 6de bij rek, plus een net zo historische 11de plaats in de all-round finale. Na ook in 2005 bij de Wereldbekerwedstrijden in Sao Paolo en Gent de zilveren en bronzen medaille te winnen op vloer, is hij nationaale en internationaal defintief erkend als aanstormend turnvedette. Op het NK in Emmen nam hij revanche op zichzelf en veroverde in een bloedstollende finale de gouden medailles all-round, op vloer, sprong èn rek. Plus de zilveren medailles op de ringen, brug en voltige. Door een rugblessure moest hij het hierna rustiger aandoen, maar inmiddels is hij in volle voorbereiding voor het WK in Melbourne, Australië, in november 2005. Want op 8 oktober 2005 wist Jeffrey in de eerste kwalificatiewedstrijd al zijn plaats in Oranje veilig te stellen door de vereiste 50.50 pt. te turnen, ondanks het feit dat hij niet 100% fit aan de wedstrijd begon. Met sprong toonde hij toch wereldklase met twee weergaloze sprongen van gemiddeld 9.525 pt. Bij de wereldbekerwedstrijd in Stuttgart gaat Jeffrey nog voor de kwalificatie op vloer. Als voorbereiding voor het WK geldt voor Jeffrey immers o.a. deelname aan de Bundes Liga turncompetitie en Wereldbekerwedstrijden in Stuttgart en Glasgow. Met zijn prestaties in 2004 en 2005 haalde Jeffrey terecht de nominatie binnen van Rotterdams en Nationaal Sporttalent van het jaar.

In september 2005 besloot Jeffrey na lang beraad over te stappen naar Flik Flak Den Bosch, waar hij nu traint bij Bram van Bokhoven en weer bij Liu Ming. De overgang naar Flik Flak is een bewuste keuze voor Jeffrey. In deze fase van zijn ontwikkeling als topturner is hij weer toe aan een stap vooruit. Hij heeft zich het afgelopen jaar in overleg met zijn Rotterdanse trainers èn zijn ouders zowel in Nederland als in het buitenland georiënteerd op de mogelijkheden die nog beter aansluiten op zijn ontwikkeling. Jeffrey’s ambitie en doel als sporter is zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Dat zijn club SDS Heren Rotterdam eind augustus ook nog plotseling verkaste van de Thorbeckehal naar het veel kleiner behuisde O&O in Zwijndrecht en er bij de club geen trainer full-time beschikbaar was om hem te begeleiden, heeft ook een rol gespeeld in zijn besluit. Wonende in Zoetermeer met een studie in Rotterdam en de trainingen in Zwijndrecht, legde het reizen daarbij teveel beslag op zijn tijd en energie. Jeffrey wil toch wel het liefst dichtbij huis kunnen trainen en studeren. Daarom heeft hij ook in Nederland rondgekeken. Uiteindelijk hebben de uitgebreide faciliteiten en hoogwaardige trainingsmogelijkheden in de huidige en de binnenkort te bouwen sporthal van Flik Flak de doorslag gegeven. Het wordt de grootste topturnsport accommodatie van Europa. Dit sluit aan bij de vele trainingsarbeid dat Jeffrey verstouwt om zijn doel als sporter te verwezenlijken: in de wereldturntop te komen en te blijven. Jeffrey studeert aan het Zadkine College in Rotterdam, daar waar ze een opleidingscentrum voor topsporters bieden via een zgn. Loot-opleiding, een studiemogelijkheid die optimaal gecombineerd kan worden met topsport.

Jeffrey blijkt zaterdag 18 maart 2006 bij de wereldbekerwedstrijden in Lyon beide enkels gebroken te hebben. Het toptalent kon daardoor helaas de rest van het seizoen wel vergeten. Dit jaar was voor Jeffrey een voorname rol weggelegd bij het komende EK (Volos) en WK (Aarhus), waar Nederland met de landenploeg moet beginnen aan de lange weg naar olympische kwalificatie voor Peking 2008. Zonder Jeffrey leek dat een onmogelijke opgave. Maar Jeffrey is terug en is in het weekend van 16 december 2006 de enige Nederlandse vertegenwoordiger bij de wereldbekerfinale turnen in het Braziliaanse Sao Paolo. 

Jeffrey heeft in het Duitse Cottbus een podiumplaats behaald op het onderdeel sprong. Hij werd met 16,037 punten derde (Brons). Jeffrey keerde vorige week in Parijs tijdens de eerste WB-wedstrijden van het seizoen terug van een zware blessure. Waar hij vorige week nog zesde werd, behaalde hij 25 maart 2007 zijn derde WB-medaille op de sprong.

Jeffrey heeft op 29 april 2007 tijdens het Europees turnkampioenschap in Amsterdam, de eer gered voor Nederland. Jeffrey werd met 16.237 derde op het onderdeel sprong!

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!