:: Biografie

 JET LI

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Li Lian Jie werd geboren op 26 april 1963 in Peking, China. 

Hoewel het lijkt alsof Jet Li voor het geluk is geboren, ging het hem niet altijd voor de wind. Zijn vader stierf toen hij pas twee jaar oud was en zijn moeder stond dus alleen voor zijn opvoeding. Gelukkig bleek Jet Li een model zoon. Hij gedroeg zich altijd welgemanierd en haalde op de lagere school in Peking alleen de hoogste cijfers. 

In China worden kinderen gestimuleerd naast geestelijke ook lichamelijke opvoeding te krijgen. Zo kwam de kleine Li in de klas bij meester Wu Bin waar hij les in Wushu kreeg. Wushu is de nationale sport van China waar allerlei vormen van martial arts bij elkaar komen. Ondanks de bezwaren van zijn moeder, die haar zoon liever een sport met minder gevaar zag beoefenen, trainde hij elke dag hard. Al snel was hij ook hierin de beste. Op zijn elfde won hij het nationaal kampioenschap en mocht hij zijn land over de hele wereld vertegenwoordigen. Hij presteerde het om vijf maal achter elkaar kampioen te worden, een record dat nog door niemand geŽvenaard is, en gaf zelfs een demonstratie voor President Nixon in het Witte Huis.

Jet Li bleef hard trainen en eind jaren zeventig werd hij coach van het nationale team. Omdat veel mensen tijdens demonstraties en wedstrijden aan hem vroegen wanneer ze hem in een martial arts film konden zien, begon hij in deze tijd ook serieus over een carriŤre als filmster te denken. Hij greep zijn kans toen hij in 1979 werd benaderd voor de hoofdrol in 'Shaolin Temple' van regisseur Xinyan Zhang. In een klap was Jet Li een legendarische ster. Na in nog twee vervolgen op deze film te hebben meegespeeld wilde hij zelf gaan regisseren en produceren. Helaas was de eerste film die hij regisseerde en waarin hij zelf ook de hoofdrol speelde, 'Born to Defend', niet erg succesvol. 

In 1988 vertrok Jet Li naar Amerika, om zijn creativiteit meer uiting te kunnen geven. Geen slechte zet want in het Westen kreeg hij de kans zich met succesvolle projecten bezig te houden. 1993 was zijn topjaar. Hij richtte zijn eigen productiemaatschappij 'Jing Tung' op, maakte de succesvolle film 'The Legend' en stond persoonlijk aan de wieg van de kungfu film revival in de jaren negentig. Sindsdien heeft hij meer bekende films gemaakt zoals 'Lethal Weapon 4' en 'Romeo Must Die'. 

Jet Li regisseerde de videoclip 'Try Again' van wijlen R&B-zangeres Aaliyah. 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!