:: Biografie

 JOHAN MISIEDJAN

:: Website 
www.johanmisiedjan.com

:: E-mail 
info@johanmisiedjan.com

 

Johan Misiedjan werd geboren in 1970 in Paramaribo, Suriname.

Op veertien jarige leeftijd begon Johan Misiedjan zijn muziek carričre in Paramaribo Suriname. Hij speelde toen als bassist bij kleine groepen. Vier jaar later vertrok hij naar Nederland, omdat hij zich wilde bekwamen in de muziek. Met nog vier andere muzikanten richtte Johan in 1990 de band Heavy-Duty op. Ze speelden voornamelijk kaseko mix kwasa-kwasa muziek, waarvan er een LP op de markt verscheen die ontzettend populair werd in Suriname en Frans Guyana. De band bestond uit vijf leden, waarvan Johan naast het bespelen van de basgitaar, ook nog moest zingen. Dit werd het begin van zijn zang carričre. 

Al gauw werd Johan solozanger. In 1993 maakte hij een solo tour door Suriname en trad hierbij 24 keer op. Tegelijkertijd verzorgde hij ook een optreden in Frans Guyana. Johan was meteen ontzettend populair. Het werd tijd om een CD uit te brengen en dat gebeurde in 1995.

'Mi feni wan uma' bezorgde hem een jaar later een nominatie voor 'Populairste Surinaamse Artiest' bepaald door de kijkers van ATV Suriname. De cd: 'Mi feni wan uma' behelst kaseko en bubblin nummers. De ontwikkelingen volgden elkaar vrij snel op, want Johan kwam in Nederland in contact met B&L Music. Ze vonden elkaar al heel gauw en in 1997 werd het platencontract getekend.

Johan wilde zich niet beperken tot een of twee muziekstijlen. Hij schroomde er daarom ook niet voor om met een salsa cd uit te komen. Onder B&L Music kwam zijn tweede CD 'Mi wani si yu' uit, waarvan de ex-producer van Trafassi, Lesley Leeflang, zorgde voor de productie. Op deze CD komen salsa, merengue en bolero nummers voor. Het unieke van deze CD is dat de teksten in het Aucaans, (een Surinaamse taal) zijn. Het Aucaans is tevens de moedertaal van Johan, vandaar dat de woorden vrijelijk en perfect met de muziek meegaan. Deze CD werd onder grote publieke en media belangstelling gepresenteerd in El Centro in Amsterdam.

In ditzelfde jaar, 1997, ontmoette Johan de muziek grootheid professor Rudi Bedacht. Dit bleef niet slechts bij een ontmoeting, want al gauw leerde Johan van hem muziek noten lezen. Hij schreef zich namelijk in op de Internationale Muziekschool. Niet vreemd dus dat Johan werd vereeuwigd in een boek dat professor Bedacht schreef in 1998. Met de st. O.J international waarvan Johan de voorzitter was organiseerde hij in het AK stadion de 'Smile Surinam smile' Concert met internationale artiesten als Buju Banton uit Jamaica. In 2001 werd de organisatie door dagblad De West uitgeroepen tot 'beste Show organisatie' van het jaar. Ze brachten Anthony-b en Sizzla en Kassav als eerste naar Suriname. In dit zelfde jaar kreeg hij twee huldigingen, namelijk als 'Master Zanger' van Papa A Promotion en 'Populairste Artiest' van ATV Suriname. 

In 2001 kwam zijn derde CD uit: 'Opo dansi', geproduceerd door Glenn Gaddum. Het succes bleef niet uit, want Johan had een nieuwe dimensie gegeven aan salsa, namelijk salsa in het Aucaans. Ook op de Nederlandse Antillen wordt zijn muziek hoog gewaardeerd.

Een rol in de populaire Surinaamse speelfilm 'Dé Zwarte Dag' bleek ook weggelegd te zijn voor onze salsa artiest. Weer werd hij in 2002 door de Surinaamse organisatie The Crew Entertainment uitgeroepen tot 'beste Salsa Artiest'. En van de Nederlandse stichting Suriname Awards kreeg Johan een Award voor zijn positieve bijdrage aan de ontwikkeling van de Surinaamse muziek. Van Moore TV Nederland kreeg hij de Caribbean Music Award in de categorie 'beste Salsa artiest'. 

In 2003 trad hij met Oscar Harris en latin zangeres, Dalhia Negra op in Suriname. Ook werd hij hartelijk ontvangen door president Ronald Venetiaan, aan wie hij zijn drie CD's aanbood. Johan Misiedjan mocht toen van de President als enige artiest een video clip in het Presidentieels Paleis van Suriname op nemen van het lied, 'Fa je libi so'.

Ook werd Johan Misiedjan in 2004 in Suriname bekroond tot 'The Latin King of Suriname' door st. Reinforcement. Het succesvolle, 'Johan Misiedjan Show'’ in de RB Stadion te Moengo in Suriname was ook een ware belevenis. Johan blijft niet stil zitten, en realiseerde in hetzelfde jaar zijn eigen platen label Showcenter want hij wil de top bereiken en blijft hard werken aan zijn passie. Hij bracht in dat jaar drie DVD’s uit namelijk de Surinaamse film 'Verkeerd' die ook op het Nederlandse film festival vertoond werd, 'Ghetto Crew' en zijn eigen 'Sranan latino'. Verder nog CD’s van Papa Jones, Best of Alpha, A Sa Go, en the Massive Boys.

Suriname wil hij ook positief helpen uitdragen, vandaar dat hij ook beelden van zijn geboorteland heeft laten opnemen in zijn video clips, bestemd voor zijn eerste dvd die ook als de eerste originele Surinaamse muziek dvd op de markt kwam in 2004. In 2005 kreeg hij de eerste Stimulans Award van st. Reinforcement. In 2006 tekende hij een distributie contract in Frankrijk met de zouk band Kassav. Zijn Orkest 'Johan Misiedjan y su Orchestra' opgericht in 2006 doet het ook heel goed.

Op zijn 15 juni 2009 melde De Ware Tijd in een artikel dat Johan Misiedjan met 25 video clips, 150 kranten artikelen en meer dan 1000 televisie optredens de meest besproken Surinaamse artiest is. In de Surinaamse Museum ligt zijn media boek met alle 150 kranten artikelen, en zoals de directeur van de Museum het zegt is hij de eerste artiest in de Museum met een boek.

In 2010 is de dvd '25 year Anniversary' van hem als zijn vijfde eigen product uitgebracht in Belgie. Van Johan Misiedjan zult u nog veel meer horen.

 

      © 2010 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!