:: Biografie

 JOS CHELIUS

:: Website 
www.SurinamStars.com

:: E-mail
amsterdamsport@yahoo.com

 

Jozef Petrus Maria Chelius werd geboren op 14 januari 1951 in het district Parra te Suriname.

Jozef was het tiende kind uit een gezin van dertien kinderen. Als jongen van 14 jaar oud werd Jozef bekoord door Basketbal, toen hij naar de oefeningen van 'CLD' kwam en langs de lijnen en achter de basket de uit het veld gespeelde ballen weer het veld in mocht gooien, hij begon dus als een soort ballenjongen. 

Jos begon zijn basketbalcarriere op 17 jarige leeftijd, bij 'De Arend' in Suriname. Slechts eenmaal werden zij kampioen in het seizoen 1968-1969. In 1972 kreeg Jos een onderscheiding als kroon voor zijn prestaties, hij werd Basketballer van het jaar. In 1975 kreeg hij wederom deze hoge onderscheiding. Jos mocht in Mexico een trainersopleiding volgen. Bij terug komst in Suriname trainde hij de dames jeugd. Met dit team haalde hij de derde plaats tijdens de Caraibische Spelen voor jeugd in El Salvador. Ook trainde hij het jeugdteam 'Witte Lotus' en gaf hij basketbal les aan inwoners van Mare-traite. Jos kreeg bijnaam 'danger-man'.

Tijdens zijn periode bij 'De Arend' voerde zijn interland carriere hem zowel in club als in interland verband naar toernooien als; de Pan Amerikaanse spelen in Columbia, de Midden Amerikaanse spelen in Santo Domingo en zelfs een steden toernooi in China. Jos heeft Suriname vertegenwoordigt in Guyana, Columbia, Curacao, Aruba en Trinidad.

In 1974 stapte hij van 'De Arend' over naar de nieuwe hoofdklasser 'Kong Ngie Tong Sang' (K.N.T.S.). Een opzienbarende transfer, maar na een jaar stapte Jos alweer over naar 'CLD'. Met het moeilijk opstartende 'CLD' werd hij reeds in het eerste jaar semi-kampioen en het jaar daarop kampioen in de hoogste klasse. 

In 1977 kwam Jos voor studie naar Nederland. Hij doorliep diverse sportopleidingen binnen de Nederlandse sportbonden: om als trainer te kunnen op treden in de hoogste klasse van de Nederlandse Basketbalbond, cursus Jeugd Recreatie Sportleider A en B, cursus Sportleider voor Geestelijk Gehandicapten, cursus Conditietrainer. Jos specialiseerde zich ook in Beleid, Planning, Vorming en Welzijn. Tussen de opleidingen door speelde Jos Basketbal op het hoogste niveau. Hij speelde onder andere bij het Hoofddorpse ' VAK Stars', 'Early Bird', 'Lans Lake Lions' en 'Azimma' (een opvang van topspelers uit Suriname). 

In Nederland werd hij coach van 'Argon', 'Kwasi', de dames selectie van de 'Falcons', 'Club '76' en de heren selectie van 'DWV' (Door Wilskracht Verkregen), maar ook het hele jeugdgebeuren van DWV nam hij voor zijn rekening. Verder verzorgde Jos ook lessen ten behoeve van de geestelijk gehandicapten in het 'AGO Zwembad' (Algemeen Geestelijke Ontwikkeling). Jos Chelius heeft als doel, waar nodig, mee te helpen om de sport en met name Basketballen, onder de Surinamers op een hoger niveau te brengen. Momenteel is hij sportdocent op een school. Hij is erelid van de 'ASVU', een vereniging voor Basketballers die Jos heeft helpen oprichten. 

Sinds 29 april 2007 ligt Jos in het ziekenhuis. Na 2 tia's kreeg hij een cva in het ziekenhuis waarbij hij een verlamming aan de gehele rechterkant van zijn lichaam opliep. Maar het is zeker geen opgegeven zaak, er is progressie, met de steun en liefde van zijn familie, werkt Jos hard aan zijn herstel. Hij krijgt de nodige fysiotherapie, logopedie en moet nog erg veel rusten. Hopelijk is de 'dangerman' snel weer de oude is. Voor beterschapswensen kan je zijn weblog bezoeken.

Sportopleidingen
1975-1976: Sportleraaropleiding in Mexico (diploma behaald)
1980: Trainer A diploma NBB
1984: Trainer B diploma NBB (bevoegdheid topsport)
1986-1989: HBO Sport en Vorming (diploma) Leraar Lichamelijke Opvoeding (LO)
1990-1992: Public Relations (diploma behaald)

Specialisaties
EHBO-diploma / Krachtsport / Looptraining / Sportleraar Geestelijk gehandicapten / Personal Coach

Werkervaring (specifiek basketbal)
1970-1975: Jeugdbondcoach in Suriname
1977-1982: Trainer/coach jongens junioren Hoofddorp
1982-1984: Trainer/coach Noord-Hollandse juniorenselectie
1985-1988: Trainer/coach jongens junioren Early Bird Purmerend, Trainer/coach heren promotie divisie Early Bird Purmerend, Trainer/coach jeugd Canadians Amsterdam
1991-heden: Trainer/coach Vrije Universiteit Amsterdam heren promotie divisie en dames rayon eerste klasse
1992-heden: Sportdocent Vrije Universiteit Amsterdam
1994-1996: Trainer/coach Noord-Hollandse juniorenselectie
1994-1995: Bondsfunctionaris NBB als verenigingconsulent: Het jeugdopleidingsplan van de NBB overdragen naar de trainer/coach van het rayon Noord-Holland
1996-heden: Basketballeraar Internationale School (ISA Varsity)
2005-heden: CoŲrdinator Topsport Internationale school (ISA Varsity)

Spelerservaring
1965-1975: Nationale team van Suriname
1977-1985: Heren Promotiedivisie in Nederland

Onderscheidingen
1968: Basketballer van het Jaar / 1969: Basketballer van het Jaar
1972: Basketballer van het Jaar / 1974: Sportman van het Jaar
1975: Superstar van het jaar   

Nevenactiviteiten
1989-1997: Medeoprichter en bestuurslid van basketbalvereniging Brothers & Sisters (B&S)
1990-Heden: Bondsfunctionaris Nederlandse Basketbalbond
1994-2004: Topsportcoach in de topsport liga (NBB)

Overig
Gespecialiseerd als Personal- en Mental coach en het organiseren van sportevenementen en basketbalclinics 

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!