:: Biografie

JOSTA VASSEUR

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Josta Vasseur werd geboren in Paramaribo. 

Josta kwam op 17-jarige leeftijd naar Nederland om te studeren. Ze studeerde logopedie, Duits en Nederlands. In het dagelijks leven is Josta docente op een scholengemeenschap in Almere. Naast docente is Josta ook schrijfster van gedichten en boeken. Verder houdt ze zich bezig met zingen en presenteren (ze presenteerde onder andere de onafhankelijkheidsviering 'Srefidensi' van Suriname, in Almere).

Als kind al was Josta bekoord door het schrijven, maar is pas later haar talenten gaan ontwikkelen. Toen ze als werkende moeder van drie jonge kinderen het te druk kreeg voor sociale aangelegenheden, lukte het haar om van de nood een deugd te maken. Ze kreeg immers de tijd en de ruimte om te gaan schrijven. In eerste instantie, begon ze met gedichten, korte verhalen en songteksten. 

Toen Josta's jongste kind 15 jaar oud was, begon ze optredens te geven, waarbij ze proza, poëzie en zang met elkaar combineerde. Op een dag vroeg een bejaarde dame haar, tijdens een optreden in een bejaardentehuis of ze haar gedichten op CD had. Het waren zulke mooie gedichten, maar ze kon ze niet lezen en wilde ze wel heel graag beluisteren. Met de vraag van deze slechtziende mevrouw werd er een nieuw idee geboren. Josta zou haar gedichten op CD laten zetten. 

Inmiddels heeft Josta 10 gedichtenbundels geschreven (50 gedichten per bundel) en die staan nu op CD. De gedichten zijn geschreven volgens thema’s die Josta persoonlijk aanspreken. Zo heeft ze onder andere de CD’s: 'Ware Liefde' en 'Peace', waarin ze pleit voor de vrede en 'Reality', waarin ze schrijft over de realiteit van het leven, zoals heimwee, verdriet, maatschappelijke problemen enz. Josta's nieuwste trend is de 'Boskopoe CD'. Josta heeft 12 CD’s uitgegeven. Van de opbrengsten heeft ze het Lotjeshuis, een weeshuis in Suriname gesteund. Want Josta heeft vooral een zwakke plek voor kinderen en bejaarden. 

Naast gedichten schrijft Josta ook toneelstukken. Een aantal daarvan zijn door haar leerlingen opgevoerd. Zelf heeft Josta de wens om ooit in één van haar eigen geschreven stukken te spelen. Josta schrijft op plezierige en humoristische wijze over onderwerpen die een bepaalde boodschap of moraal bevatten, zonder belerend te zijn.

Josta schrijft voor verenigingen en kerken, maar heeft inmiddels ook 3 boeken geschreven, waarvan één autobiografisch is. De laatste tien jaar geeft Josta solo optredens en sinds 2 jaar zit ze in een koor. ‘Haar levensmotto is positief denken en doorzetten’.

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!