:: Biografie

 JULIAN WITH

:: Website 
www.julianwith.nl

 

Julian With werd geboren op 16 oktober 1954 in het district Suriname. Julian groeide op in het dorp Ganzee. 

Na de lagere school op Brownsweg te hebben doorlopen, vertrok Julian in 1967 naar Paramaribo om daar de Muloschool (A.R. Leeuwinschool) te volgen. In 1971 haalde hij zijn mulodiploma. Daarna bezocht hij het A.P.I. (Algemeen Pedagogisch Instituut). Na zijn onderwijzersakte in 1974 te hebben behaald, besloot hij een jaar les te geven op de basisschool van Zanderij. 

In augustus 1975 vertrok Julian naar Nederland, aanvankelijk met de bedoeling om Spaans aan de universiteit te gaan studeren, maar omdat hij geen Latijn heeft gehad op de middelbare school, werd hij niet toegelaten. Zijn tweede keuze was psychologie, maar om aan die studie te mogen beginnen, moest hij zijn hoofd akte hebben gehaald. Dus moest er nog een jaar Pedagogische Academie Jan van Nassau in Utrecht eraan worden geplakt. Waarna hij in 1976 begon aan de Rijksuniversiteit Utrecht met de studie psychologie. In 1982 studeerde Julian af bij de vakgroepen Sociale Psychologie en Persoonlijkheidsleer.

Na een aantal jaren als freelance-onderzoeker te hebben gewerkt, richtte Julian in 1986 de SMAU (Stichting Multiculturele Activiteiten Utrecht) op die als doel had de culturele integratie van de zwarte bevolking in Nederland te bevorderen. Vanaf 1987 tot 2003 heeft hij het MEP-festival (Multi Etnisch Podium) georganiseerd, een internationale culturele manifestatie waarop dichters/schrijvers, zang- en dansgroepen  uit diverse landen (Suriname, de Nederlandse Antillen, Trinidad, Barbados, VS, Engeland, Nigeria, Zuid-Afrika, Ghana en Madagascar), werden uitgenodigd om voor een cultureel divers publiek op te treden.

Publicaties van Julian: 

2005 Waarom wij het niet redden (maatschappijkritiek) 
1986 Zwart racisme bestaat niet (maatschappijkritiek) 
1984 Nabijheid verkleint de afstand niet (poŽzie) 
1982 Rassenvoorkeur bij partnerkeuze (wetenschappelijk) 
1981 De weerzinwekkende worsteling (poŽzie)
1980 De wereld op zijn kop (poŽzie)
1978 Land van harmonieuze contrasten? (roman)  
1977 De onvermijdelijke splijting (poŽzie)
1975 Bevrijd mijn volk (poŽzie) 
1974 Ja, ik ben een Marron (roman) 

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!