:: Biografie

 KATJA SCHUURMAN

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Katja Schuurman werd op 19 februari 1975 geboren in Utrecht, Nederland.

Katja woonde tijdens haar jeugd in Bunnik. Haar vader, Wim Schuurman is Nederlands, haar moeder, Sonja Bos Verschuur is Surinaams, Antilliaans, Chinees en een beetje Nederlands. Wim en Sonja trouwden in 1970. vervolgens vertrokken zij naar het geboorte eiland van Sonja, Curaçao. Katja heeft een zus, zij is zangeres Birgit Schuurman. 

Katja's overgrootmoeder, Judith Emelina Elisabeth Berchenhorst wordt in 1892 in Paramaribo geboren. Een bijzondere vrouw, want ze wordt letterzetster, een aanzienlijk beroep in die tijd. Katja's opa, Bernhard Johannes Verschuur (hij verandert in 1888 zijn naam in Bos Verschuur), opende na zijn studie farmacologie een apotheek in Paramaribo. Oudouder Thierry Jean Verschuur, is in 1805 geboren in Amsterdam en later gestorven in Paramaribo, hij bezit een aandeel in de koffieplantage Elisabethshoop aan de Beneden Commewijne in Suriname.

Katja is actrice en zangeres. Katja volgde tijdens haar jeugd diverse dansopleidingen. Na het behalen van haar VWO-diploma speelde ze diverse kleine rollen voor televisieseries. Ze volgde ook nog korte tijd een studie politicologie, doch daar hield ze het spoedig voor gezien. Ze komt terecht bij het showballet van Dance Centre Elisabeth, waarmee ze twee keer meedoet aan de Henny Huisman Soundmixshow. Samen met o.a. Nellie Frijda speelt zij een van de hoofdrollen in de comedy televisieserie 'Uit De School Geklapt' van de NCRV. De jaren daarna doet ze meer televisiewerk. Zo is ze te zien in Coverstory (NCRV), Weekend (Veronica), Help (NCRV), doet ze enkele reclamespotjes en presenteert ze voor de Amsterdamse lokale zender AT5 het programma Night Vibes. 

Katja's filmdebuut was in de Nederlandse speelfilm De Zeemeerman. Haar grote doorbraak kwam met haar rol als Jessica Harmsen (1995-1999) in de populaire soap Goede tijden, Slechte tijden. Daarnaast vormde ze met GTST-collega's Guusje Nederhorst en Babette van Veen de meidengroep Linda, Roos & Jessica. Hiermee zong ze de nummer 1-hit 'Ademnood'. Daarnaast hield Katja er een eigen zangcarrière op na. Ze scoorde hits met ‘Maar nu heb ik er een’, ‘Wereldmeid’, ‘Lover or friend’ en ‘Ho Ho Ho’. Eind jaren '90 was Katja VJ bij MTV, ze presenteerde het programma ‘So 90s’, waarin typische jaren '90 videoclips te zien waren.

 In 2003 speelde zij een hoofdrol in de film 'Interview' van Theo van Gogh. In 2004 volgde de jongerenproductie 'Cool', eveneens van Theo van Gogh. Katja Schuurman was erg getroffen door de dood van Van Gogh, die zij als een goede vriend beschouwde. Een jaar na de moord presenteerde Katja de documentaire ‘Prettig weekend’ bij BNN, waarin door de journalist Stan de Jong het politieonderzoek naar de Hofstadgroep werd geanalyseerd.

 In december 2005 deed Katja mee aan het BNN programma 'Katja vs. Bridget'. In het programma ging Katja de strijd aan met Bridget Maasland. De dames streden om wie van de twee de beste sportvrouw, zakenvrouw, stand-up comedian en grootste kindervriend is. Ook namen ze allebei een kerstsingle op: Katja nam de single 'Ho Ho Ho' uit (met de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig). Een andere opdracht was het inzamelen van geld voor het goede doel. Katja zamelde in voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan. Katja zamelde het meeste geld in en was in de vorige afleveringen ook uitgeroepen tot beste sportvrouw, zakenvrouw en stand-up comedian van het stel. Ook wist zij de meeste mensen naar haar eigen site te lokken waardoor er nog een punt bij kwam. Ze won uiteindelijk met 5-2 de strijd van Bridget.

 Katja Schuurman is getrouwd met acteur Thijs Römer (zoon van Peter Römer en kleinzoon van acteur Piet Römer). Ze ontmoete elkaar op de set van 'Medea' in 2005. Op 9 februari 2006 kondigden zij aan in het huwelijk te gaan treden; het huwelijksaanzoek was gedaan in Vladivostok op 31 december 2005, om middernacht. Ze zijn op 8 augustus 2006 getrouwd op het Château de Condé in het Franse dorpje Vallery.

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!