:: Biografie

KEES KUNTA KINTE

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Erwin Iwan Gezius werd geboren op 20 mei 1947 in Paramaribo, Suriname. 

Kees roots liggen in de Surinaamse en creoolse volkscultuur, die voor hem een eindeloze bron van inspiratie vomt. Hij is komiek, entertainer, DJ, muzikant, dichter, rapper, hij is niet in een hokje te stoppen. Met zijn grappen en tori's, jongleert hij met de wereld, keert hem binnenste buiten of achterstevoren. Na een lachwassi van Kees is men waar men wezen wil. Een Japanse astrologe noemde hem een embryo uit de hemel; iemand die gekomen is om mensen te laten genieten.

In 1969 kwam Kees naar Nederland. In 1973 begon hij op te treden op dans- en huisfeesten. Zijn artistieke inspiratie was altijd verweven met een grote betrokkenheid bij de mensen.

Vroegtijdig signaleerde hij in de zeventiger jaren het gevaar van heroine en waarschuwde mensen door middel van 'Kung Fu' dansshows voor deze 'Dracula'. Ook bracht Kees een paar singles uit, onder andere 'Kon mek un tjala' en 'Mi na Kunta Kinte, ma no Tobi'. Songs die de eigen culturele identiteit waarderen tegen de verdrukking in. Hierom is hij wel de Nederlandse 'Malcolm X' genoemd. Als ook omdat hij onrechtvaardige zaken zoals rascisme, werkloosheid ('Met je diploma in je hand kom je op de Vlaardingenlaan') en bijvoorbeeld het autistische ambtenarengedrag aan de kaak stelde.

Bij acties heb je grote kans Kees tegen het lijf te lopen. Zo kraakte hij in 1986 een leegstaand gebouw in Amsterdam Zuidoost uit bezorgdheid voor het welzijn van jongeren die aldaar tussen wal en schip dreigde te vallen. Empowerment is zijn oogmerk, 'geloof in jezelf, du yu egi sani, ga niet af zitten wachten. Neem je leven in je eigen hand. Alle Surinamers zijn kunstenaars. 

De droom van Kees is harmonie. 'Alleen maar liefde kan ons redden in deze maatschappij' is een vaste jingle van hem, dat was 's nachts vaak te horen, toen hij nog voor radio Kankantrie zijn programma 'Kees in de nacht' draaide. Een fatu voor hart en ziel. Momenteel is Kees te beluisteren bij radio RAZO.

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars!