:: Biografie

 KING KOYEBA

:: Website 
www.koyeba.nl

:: E-mail 
info@koyeba.nl

 

Lowinzo Misiedjan werd geboren op 11 januari 1985 in Paramaribo. 

 :: Sound Kinkie yu libi
 
Den witie man

In zijn pubertijd ging hij steeds meer luisteren naar muziek van sterren als Capleton en Gentleman. Uiteindelijk trok hij op zestienjarige leeftijd de stoute schoenen aan en richtte samen met een vriend een band genaamd "Ghetto Crew" op. Nog voor die tijd had hij de bijnaam Koyeba, afgeleid van het radiostation Koyeba. Kort na de oprichting kreeg de band enkele aanbiedingen voor streetparties totdat "Getto Crew" met de cd "Wadada" uitkwam. Toen pas wist Koyeba hoe goed hij het grote publiek kon boeien met zijn muziek. Alhoewel geïnspireerd door de Surinaamse band "Youth Selection", vindt de jonge artiest dat zijn stijl meer neigt naar die van Capleton. Hij zingt vooral in het Aucaans en Sranantongo en scoorde vooral met "Te mi hali mi sengenbwelen". Het tweede album van de band die steeds meer roem vergaarde heette "Wi'a mu feti ya", waarvan de gelijknamige track een schot in de roos was. Daarnaast vergaarde het gettoclubje verdomd veel harten met het humoristische nummer "Adodoodo". Zo groeide het voorheen onbekende groepje van Koyeba en zijn vrienden uit tot een van de meest populaire muziekformaties in Suriname.

Een hoogtepunt voor Koyeba was toen zijn lang gekoesterde wens om in de Anthony Nesty Sporthal (ANS) op te treden in vervulling ging. De band kreeg in 2004 een uitnodiging om mee te doen aan het "Suriname Rap & Reggae" georganiseerd door The Crew Entertainment & Music. Een dieptepunt was een vechtpartij tussen bandleden en kwajongens uit het publiek tijdens een streetparty nadat bierblikken op het podium waren geworpen.

Koyeba wilde de showbizzwereld indringender verkennen, maar moest voortdurend rekening houden met de gevoelens van anderen. Met de band had hij ondertussen tal van shows gegeven in de ANS, het Flamboyant Park en in bijna alle districten van Suriname, in het bijzonder op Stoelmanseiland, Brownsweg, Klaaskreek, Balingsoela. Uiteindelijk moest hij verzoeken van fans in Frans-Guyana inwilligen en ook daar een show weggeven. Met Getto Crew ging het goed, maar de energieke zanger wilde net iets meer, dus dan maar alleen.

Toen hij in augustus 2004 aan zijn solocarrière begon was het alsof hij in een stroomversnelling was geraakt. De aanbiedingen voor optredens kon hij nauwelijks verwerken en zijn nieuwe nummers waren op alle radiostations te horen. De laconieke artiest die een ontspannen stijl hanteert toonde zich een ware woordkunstenaar en schoot binnen enkele weken omhoog op de Surinaamse hitlijsten. Tot nu toe zweeft hij op de meeste zenders in de top 3. "Ik ben nu mijn eigen baas en ik hoef met niemand af te stemmen. Ik denk dat ik daarom betere prestaties lever", zegt de ster die zichzelf inmiddels heeft omgedoopt tot "King Koyeba". In zijn eentje lanceerde de koning een album en bracht er 5 nummers van uit. En geloof het of niet; alle 5 de nummers - te weten "Sama den uman lobi?", "Mi na e stop singi moo", "Mi ede e weli", "Sikiman den wani pee" en "Sranansma no'm krey" werden hits!

Ongeveer vier maanden later krikte hij zijn populariteit op met zijn eerste videoclip van "Mi ede weli". De goed gespierde artiest verraste vooral vrouwelijke fans met zijn halfnaakt scènes. King Koyeba's publiek is een dwarsdoorsnee van de Surinaamse samenleving en scheurt door generaties, districten en etnische groepen. Al gauw verschenen ook de clips "Sranansma no'm krey" en "Sama den uma lobi". De fantasierijke jongeman doet er steeds een schepje bovenop. Sinds 2005 laat hij zich begeleiden door zijn eigen band die hij doodleuk King Faya noemt. Zijn verklaring: "Die jongens zijn 'heet' (faya) en de band is van 'de king', van mij dus", legt hij uit. En zelfs een Hollywood-kenner zou hem niets beters hebben geadviseerd; bij een jonge gespierde donkere cool-uitziende artiest hoort een stel sexy meiden op de achtergrond. Sinds kort zijn de fleurige danseressen niet meer weg te denken tijdens zijn optredens en in zijn clips.

Koyeba zingt over liefde, geld, actualiteiten en eigen ervaringen. Hij heeft een grote liefde voor de natuur en in het bijzonder voor water. Zijn jongste product is een live cd getiteld "Surinaamse Capleton". Nu moet hij naast zingen ook nog werken om de eindjes aan elkaar te knopen, maar het liefst zou King Koyeba fulltime artiest willen worden.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars!