:: Biografie

 LUCKY DUBE †

:: Website 
www.SurinamStars.com

 

Lucky Dube werd op 3 Augustus 1964 geboren in Ermelo, Zuid-Afrika

Hij kreeg de naam 'Lucky' van zijn ouders mee, omdat hij bij zijn geboorte in kritische gezondheid verkeerde, waarbij de doktoren verwachtten dat hij zou overlijden. Lucky bleef leven en werd een van de allergrootste reggae artiesten.

 Bij een baantje in de bibliotheek leerde hij over de rastafari en reggae. Hij begon muziek van Peter Tosh te luisteren, de enige reggae die in Zuid-Afrika verkocht werd. In 1979 maakt Lucky zijn eerste plaat met traditionele Zuid-Afrikaanse muziek.  In 1985 schrijft Lucky Dube geschiedenis, wanneer hij de eerste reggaeplaat maakt die ooit in Zuid-Afrika is opgenomen. Dit deed hij buiten zijn toenmalige platenmaatschappij om, maar door de censuur in zijn land kreeg het album geen airplay, en zijn platenmaatschappij dwong hem om weer Zulu muziek uit te brengen.

Later begint hij toch weer reggae te maken, en met zijn derde album breekt hij definitief door. Hits als 'I've got you babe' en 'Back to my roots' zorgen ervoor dat hij tienduizenden mensen naar zijn optredens trekt. Het wordt een groot succes en de successen die volgen worden over de hele wereld uitgebracht en winnen vele prijzen. Inmiddels was Lucky Dube - met zijn mix van roots reggae en traditionele Afrikaanse muziekstijlen - Zuid-Afrika's best verkopende artiest. Een mix die resulteerde in een geheel eigen en melodieuze reggae stijl met maatschappij kritische teksten. Lucky Dube was een graag geziene gast op de podia door zijn energieke shows waaraan de hele band meedeed.

Dit was het begin van het succesverhaal van Lucky. Ondertussen heeft hij opgetreden van Afrika tot aan Japan en van Amerika tot Australië, hij bracht een album uit onder het Motown label, hij speelde met artiesten als Peter Gabriel en Sting en ook heeft hij platina-albums op zijn naam staan. Lucky Dube was een artiest van wereldformaat. De in Johannesburg geboren Lucky Dube was een geliefde reggaester die meer dan 20 albums heeft uitgebracht, waaronder "Rastas Never Die", "Think About The Children" en "Soul Taker". In april 2006 verscheen zijn laatste album "Respect". Lucky Dube was een superster op het zwarte continent. Hij trok de wereld rond om over sociale problemen te zingen.

De Zuid-Afrikaanse reggaester Lucky Dube is verongelukt nadat hij voor de ogen van zijn zoontje in zijn auto was beschoten door twee autodieven. Lucky Dube had donderdagavond zijn zoontje en dochter net afgezet bij een huis in Rosettenville, een buitenwijk van Johannesburg. Volgens het politieverslag waren de kinderen al de wagen uit toen de kogels een autoruit verbrijzelden en zich in het lichaam van de ster boorden. Na de schoten reed de auto nog enkele meters verder en kwam dan tot stilstand tegen een boom.Om aan de dieven te ontkomen, reed Dube in volle vaart weg, klapte vervolgens tegen een andere auto en tegen een boom. Hij was op slag dood, meldde de Zuid-Afrikaanse politie vrijdag. Een BBC-correspondent, die op de moordscène aanwezig was, zag bloedvlekken op de autozetels van de zilvergrijze Chrysler van Dube. Lucky Dube werd 43 jaar

 

      © 2007 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!