:: Biografie

 LUCRETIA VAN DER VLOOT 

:: Website 
www.lucretia.nl

 

Lucretia van der Vloot werd in 1968 geboren in Amsterdam, Nederland. 

Geheel tegendraads aan haar vaders voorliefde voor James Brown muziek, besluit Lucretia op jonge leeftijd dat zij later operazangeres wil worden. Haar vader wil echter dat zij een echt vak leert, dus gaat ze naar de Modevakschool. 

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en op aandringen van de gymmeester, die gitaar speelt en Lucretia hoort zingen in de gangen van de school, geeft Lucretia samen met twee vriendinnen haar allereerste optreden. 

Via een goede vriendin hoort Lucretia van een band die nog een zangeres zoekt: Lucretia wordt de nieuwe zangeres bij soulband 'The Alfredo Brothers'.

Twee maanden voor de voltooiing van de Modevakschool, ontdekt Lucretia een advertentie in de krant van de Academie voor Kleinkunst. Ze neemt deel aan de audities, vult op het aanmeldingsformulier bij ‘spel-ervaring’ met volle overtuiging het woord ‘voetbal’ in, en wordt aangenomen.
Tijdens de opleiding aan de Kleinkunstacademie blijft Lucretia zingen in het popcircuit, met de bands 'Boogy Trap', 'Special Delivery Jones' en 'Jimmy James & the Blue Flames'. 

Lucretia's meest lucratieve studentenbijverdienste is het inzingen van karaoke-banden. Lucretia deelt haar afstudeerjaar met onder anderen Plien en Bianca, Acda & de Munnik en Ellen ten Damme. Lucretia studeert af in de Kleine Komedie, waarover het Parool vol lof schrijft: ‘Een in alle opzichten spetterend optreden’. Direct na de Kleinkunstacademie zingt en 'danst' ze in de dansvoorstelling ’Second Generation’ van Pieter de Ruiter. Ook speelt ze een rol in de televisiefilm ‘Stills’. Bij Toneelgroep Amsterdam speelt zij in ‘Klaagliederen’ en speelt in ‘Het Hart Bonkt’, een popconcert voor kinderen met onder anderen Jeroen ‘Klokhuis’ Kramer.

Regisseur Ruut Weissman benadert Lucretia in 1995 om samen met Jenny Arean, Joost Prinsen en Remco Vrijdag mee te spelen in ‘Tip Top’, een voorstelling over het vooroorlogse Joodse Cabaret in Nederland. In dit programma vertolkt Lucretia onder meer het lied ‘Joodse Vrouw’.  In hetzelfde jaar speelt ze in de voorstelling ‘Baby Doc Ceaucescu’ van theatergroep Cosmic Illusion en maakt ze een uitstapje naar het Nationaal Songfestival. ‘Tip Top’ gaat wegens groot succes in reprise, nu met Frits Lambrechts en Kasper van Kooten naast Jenny Arean en Lucretia. Lucretia speelt vervolgens de vrouw van Thomas Acda in de film ‘All Stars’ en wordt door Jenny Arean gevraagd om samen een theatervoorstelling te maken. Het uit dit programma afkomstige lied ‘Halleluja, Amen’, is in 1998 onderscheiden met de 'Annie M.G.Schmidt' prijs. 

Lucretia speelt vervolgens in de televisieserie van ‘All Stars’ en maakt samen met Kasper van Kooten haar eerste solo CD. De liedjes van deze CD vormen bovendien het materiaal voor haar eerste solo theaterconcert.
Lucretia zingt onder leiding van onder anderen Adelheid Roosen in ‘Female Factory’, samen met een internationale groep spraakmakende zangeressen. Met ‘Female Factory’ treedt ze op in Nederland, Madrid en Moskou. In 2000 speelt ze in de musical ‘Home’ en werkt ze mee aan het NPS oudejaarsprogramma ‘Samen over de drempel’. ‘Female Factory’ wordt in reprise genomen en hierna zingt Lucretia mee in ‘She Got Game’, samen met Rocq-E Harrel, Leoni Jansen en Astrid Seriese.

Lucretia werkt vervolgens voor het TV programma ‘Muziekcentrale’ samen met Tröckener Kecks zanger Rick de Leeuw: een ontmoeting die later nog tot een vruchtbare samenwerking zal leiden. En ondertussen maakt Lucretia samen met Ellen Pieters de cabaretvoorstelling ‘Klotewijven’, een harde voorstelling voor, door en tegen vrouwen. Daarna is Lucretia te zien in de reprise van ‘She Got Game’ en zingt ze het Lijsttrekkerslied voor de verkiezingsuitzendingen van het TV programma Netwerk.

In de zomer van 2002 beginnen op de Parade de voorbereidingen voor de theatervoorstelling 'Big Black & Beautiful', waarmee Lucretia in het voorjaar van 2003 de theaters in gaat. Deze succesvolle show zal uiteindelijk tot in 2004 uiverkochte zalen trekken. In dezelfde periode speelt zij ook in het stuk 'De Vagina Monologen'. In november 2003 komt de CD 'Alles Wat Telt' uit en ondersteund Lucretia deze CD met optredens voor Radio en TV. In het voorjaar 2004 zingt Lucretia repertoire van Leonard Bernstein met het Metropole Orkest en is ze te zien in de film 'In Oranje', ook worden er opnames gemaakt voor een nieuwe film van Eddy Terstall die in het najaar zal verschijnen genaamd 'Sextet' (de nationale bedverhalen).

Het is een schot in de roos gebleken. Toen Lucretia, na meegespeeld te hebben in talloze succesvolle theaterprogramma’s, besloot het heft in eigen handen te nemen. Haar eerste soloprogramma 'Alles wat telt' overtrof alle verwachtingen. 'Altijd Over Liefde' is de titel van de tweede solo van Lucretia. 

 

      © 2006 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieën op SurinamStars, de best gerubriceerde databank!