:: Biografie

MANOUSHKA
ZEEGELAAR-BREEVELD

Manouscka

:: Website 
www.manoushka.nl

:: E-mail 
info@manoushka.nl

 

Manoushka Zeegelaar Breeveld werd geboren op 6 januari 1970 in Rotterdam. 

Op haar derde verhuisde Manouscka met haar ouders en zusje Gianina naar Suriname. Zij gingen zich er blijvend vestigen. Er kwam later nog een zusje, Nydia. Manoushka heeft in Suriname een mooie en zorgloze jeugd gehad.

Manoushka ontwikkelde al vroeg in haar jeugd interesse voor televisie. Onder regie van haar vader presenteerde ze op elfjarige leeftijd een voor en door de jeugd televisieprogramma. Na de middelbare school ging zij werken op de afdeling Pr & audio-visuals van het ministerie van defensie.

Op haar twintigste vertrok zij naar Nederland. Om te studeren. Zij ging naar de filmacademie net als haar vader. Het plan was programmamaker worden en eventueel later filmregie doen. De Nederlandse Televisie en Filmacademie dacht er iets anders over. Manoushka werd niet toegelaten. Om toch maar ergens voor door te leren schreef zij zich in op de Haagse Hogeschool, sector gedrag en maatschappij, studierichting Culturele & Maatschappelijke Vorming. Dat toelatingsexamen voor de NFTVA zou ze het jaar daarop gewoon weer doen. Zover kwam het niet. Ze bleef met plezier studeren in Den Haag en zong tussendoor in verschillende bandjes omdat ze dat leuk vond en omdat ze geld moest verdienen om in haar onderhoud te kunnen voorzien.

In 1994 studeerde ze af met als specialisatie educatie en vorming. Het ontwikkelingswerk dat zij tijdens een stage had leren kennen werd haar grote passie. Bij het Derde Wereld Centrum Den Haag ontwikkelde en bedacht zij allerlei manieren, acties en manifestaties om mondiale problematiek kenbaar te maken bij het grote publiek. Ze organiseerde van alles: van een cultureel politiek podium op de zondagmiddag tot aan grote culturele evenementen als Suriname achter de duinen en de Kracht van Afrika.

Ergens tussen een vergadering met een Afrikaanse organisatie en een telefoongesprek met een subsidiŽnt kwam Thea Doelwijt met de vraag of Manoushka mee wilde doen aan haar Al gaat met Au, muziektheater met onder andere Mike Ho Sam Sooi en Harto Soemodihardjo. In eerste instantie zochten zij een zangeres, maar een beetje spel was ook welkom. Manoushka ging met De Suriís in zee. Van het een kwam het ander. Ze leerde John Leerdam (voormalig directeur van Cosmic) kennen en een heleboel andere mensen in de theaterwereld. Het theaterleven bevalt haar goed. Zo speelde zij in diverse produkties van Theater Cosmic: de succesvolle muziektheatervoorstelling Koningin van Paramaribo (2001), Romeo ín Juliette, a Caribean Xperienze (2003) en onlangs haar eerste monoloog: Hirsi, een personage gebaseerd op het leven van Ayaan Hirsi Ali.

Tussen de bedrijven door speelt Manoushka samen met Paulette Smit, Ans & Tiene, een multicultureel deskundigheidsbevorderend theaterduo op het transculturele gebied.

Manoushka heeft naast spelen en zingen een nieuwe passie: schrijven

Voor het Hollandse Nieuwe 4 festival schreef Manoushka haar eerste eenakter Kut! een stuk gebaseerd op totaal uit hun verband gerukte interviews met mannen. Dit stuk bewerkte ze voor de Parade tot Kut! De show en maakte ook nog een derde versie voor Cosmic theater. Haar stuk Terug naar Paramaribo werd goed ontvangen tijdens Hollandse Nieuwe 6.

Ze schreef voor de Parade mee aan de theatersoap Snorder en voor het Hollandse Nieuwe-festival schrijft ze sinds 2003, samen met Paulette Smit, DiscoKing, een nieuwe theatersoap.

Op televisie speelde ze in de series Pleidooi en Domburg en had ze een vaste rol in politieserie Blauw Blauw. Haar speelfilmdebuut is in Paula van der Oestís Madame Jeanette, waarin ze samen met haar kinderen (Zera en Milan) speelt. Manoushka schrijft momenteel aan een nieuwe film die zich in de Bijlmer zal afspelen. De samenwerking tijdens Madame Jeanette is zo goed verlopen dat ze wederom in zee gaat met producent Renť Seegers en regisseur Paula van der Oest. 

En begin dit jaar is ze haar eigen bedrijf begonnen: BeeZ produkties. BeeZ richt zich op het ontwikkelen van repertoire (scripts & muziek) voor film, televisie en theater.

In augustus 2006 komt de CD 'No Spang' uit. De CD is een deel van haar theater productie 'Vrij'. Een theatraal concert over zoeken en vinden.

 

      © 2005 SurinamStars 

Bekijk ook de vele andere biografieŽn op SurinamStars, of bezoek nu het SurinamStars forum.